Farmaciştii nepricepuţi dăunează grav sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa informațiilor corecte din partea personalului din farmacie, bolnavul poate avea reacții adverse la medicamente. Dacă un medic cunoaşte 100 de medicamente, farmacistul trebuie să le cunoască pe toate. Cu toate acestea, nu are dreptul să le recomande decât pe cele care se eliberează fără reţetă.

În momentul de faţă, în România există aproximativ 13.500 de farmacişti. Un număr acceptabil, ţinând cont de faptul că în urmă cu 15 ani erau doar 7.000 în toată ţara, subliniază specialiştii. Cu toate acestea, în farmaciile din spitale, adică acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, numărul farmaciştilor este mult prea mic.

„Farmacistul din spital are un rol foarte important. El trebuie să urmărească toate tratamentele de care beneficiază un pacient şi să semnaleze atunci când ia mai multe medicamente care ar putea interacţiona între ele“, menţionează profesor doctor Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Nici în unele farmacii private situaţia nu este mai bună, deoarece fiecare farmacie ar trebui să aibă în orice moment al zilei un farmacist principal. Acest lucru nu se întâmplă în unele farmacii din oraşele mici sau din comune, unde lucrează un singur specialist principal în mai multe locuri.

Trebuie să cunoască toate efectele adverse

Cei care au cel mai mult de suferit din cauza acestor probleme sunt bolnavii, deoarece ei ar trebui să găsească în farmacist un reprezentant al tuturor medicamentelor, imparţial în ceea ce priveşte firma producătoare. În timp ce un medic specialist cunoaşte în jur de 100 de medicamente, farmacistul trebuie să le cunoască pe toate.

„De regulă, atunci când bolnavul merge la un specialist, acesta îi prescrie un medicament pentru boala pe care o depistează. Însă este posibil ca pacientul respectiv să mai sufere şi de alte boli şi să ia şi alte tratamente. Aici intervine rolul esenţial al farmacistului. Acesta trebuie să ştie toate afecţiunile şi toate tratamentele pe care le ia bolnavul şi să-l avertizeze cu privire la efectele adverse“, explică profesorul Dumitru Lupuleasa.

În plus, unele medicamente le pot inactiva pe altele sau, dimpotrivă, le pot potenţa, ceea ce duce la efecte secundare mai mari. Ideal ar fi ca farmacistul să cunoască şi interacţiunea dintre medicamente şi unele alimente şi să-i explice pacientului cu ce e bine şi cu ce nu e bine să combine tratamentele respective.

Nu are dreptul să pună diagnostice

Atribuţiile farmacistului se opresc atunci când vine vorba de prescris medicamente şi de pus diagnostice. Niciun farmacist, oricât de multă experienţă ar avea, nu are dreptul să recomande medicamente care, în mod normal, se eliberează cu reţetă. În schimb, în ceea ce priveşte medicamentele fără reţetă (OTC-urile), responsabilitatea îi revine farmacistului.

Ajutor în caz de urgenţă

Vă puteţi adresa farmacistului pentru interpretarea unui buletin de analize dacă nu aţi avut timp să ajungeţi la medic. Tot farmacistul este cel care vă poate asigura, în caz de urgenţă, o parte din medicaţia pe care o luaţi în mod normal, chiar dacă v-a expirat reţeta.

Citiți sâmbătă în „Adevărul Sănătate“

image


Dosar:Plan pentru vitalitate de durată
-Cum ne poate ajuta o  strategie alimentară
-De ce e bine să planificăm nașterea unui copil
- Care sunt factorii esenţiali pentru a preveni îmbolnăvirea
-Care sunt semnele unei tumori cerebrale
-5 mituri despre metabolism
-Beneficiile     consumului de lapte
-Variante naturale     la pilula albastră
-Singur la părinţi,     nu și egoist!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite