Fără probleme digestive de Sărbători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a evita disconfortul abdominal nu consumaţi cantităţi mari de alimente la o singură masă
Pentru a evita disconfortul abdominal nu consumaţi cantităţi mari de alimente la o singură masă

Mesele îmbelşugate de Crăciun şi de Revelion, stropite cu alcool, produc dezechilibre la nivel digestiv, avertizează specialiştii. Mai ales persoanele care au ţinut post trebuie ca de Sărbători să evite abuzul alimentar, deoarece pot apărea probleme precum indigestia, colica biliară sau pancreatita acută.

Potrivit calculelor cercetătorilor britanici, la masa de Crăciun o persoană poate cumula chiar şi 7.000 de calorii. Iar în afară de kilogramele pe care mulţi constată că le-au acumulat după Sărbători, un astfel de abuz se poate solda şi cu tulburări digestive deloc de neglijat, ce se pot manifesta prin dureri abdominale, arsuri gastrice, greaţă, vărsături şi prin balonare. „Obiceiurile alimentare tradiţionale de Crăciun pot determina afecţiuni digestive acute. Astfel, după un post de câteva săptămâni, românul obişnuieşte să se «ghiftuiască» cu produse din carne de porc variate şi gustoase (sarmale cu slănină, cârnaţi piperaţi, şuncă şi maioneză) la care se adaugă consumul de alcool. Toate acestea pot precipita o colică biliară, o pancreatită acută (boală gravă care poate fi fatală), gastritele şi alte probleme de acest fel", atrage atenţia medicul primar gastroenterolog Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie.

Mese regulate, pentru a nu ieşi din ritm

Pentru a evita apariţia problemelor digestive, chiar şi de Sărbători trebuie să respectăm cele trei mese principale şi două gustări recomandate zilnic. De asemenea, este indicat să evităm consumul unei cantităţi mari de alimente la o singură masă. Potrivit specialiştilor, la masa festivă putem gusta din toate felurile de mâncare, dar nu să mâncăm din fiecare până apare senzaţia de saţietate.

Citiţi şi:

Bradul cu ornamente de 14,3 milioane de euro

În plus, trebuie să ţinem cont de faptul că atunci când apare durerea abdominală sau orice fel de disconfort digestiv, trebuie suprimat consumul de carne de porc, sarmale, maioneză, alimente prăjite sau dulci, de cozonac şi de produse de patiserie.

Carnea de pui şi de peşte, de preferat

O altă măsură pe care trebuie să o luăm în preajma Sărbătorilor este să consumăm cu preponderenţă carne de pui sau de peşte asezonată cu legume şi mai puţin carne de porc prăjită, deoarece aceasta se digeră mai greu şi are un conţinut mai mare de grăsimi. La toate acestea se pot adăuga nu mai mult de trei pahare de băuturi alcoolice pe zi, în caz contrar putând apărea probleme la nivelul ficatului, al pancreasului şi al stomacului.

„Consumul exagerat de alcool duce nu în puţine rânduri la hepatite alcoolice, la insuficienţă hepatică secundară şi la alte complicaţii, precum icter, sângerări, edeme, oboseală şi chiar la un risc crescut de deces", avertizează Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica Med-As din Bucureşti.

Se pot agrava bolile cronice

Potrivit medicului primar gastroenterolog Carol Stanciu, dacă există boli preexistente, de exemplu boli hepatice, încărcătura alimentară specifică Sărbătorilor de iarnă poate duce la declanşarea unei encefalopatii hepatice, la hemoragii digestive sau chiar la comă. De aceea, persoanele care suferă de afecţiuni cronice precum hepatite, boli cardiovasculare, diabet sau ulcer trebuie să aibă în vedere, chiar şi în această perioadă, recomandările medicului în ceea ce priveşte regimul alimentar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite