Fără indigestii de Sărbători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neplăcerile create de indigestie dispar în câteva ore
Neplăcerile create de indigestie dispar în câteva ore

Combinaţiile alimentare de pe masa de Sărbători pun la grea încercare sistemul digestiv. Copiii, gravidele, vârstnicii şi persoanele care suferă de o boală cronică trebuie să-şi monitorizeze atent meniurile mai ales în această perioadă.

O dietă sănătoasă este cea în care predomină legumele, fructele, cerealele integrale şi, ca surse de proteine, cele sărace în grăsimi: leguminoasele, peştele, lactatele cu un conţinut scăzut de grăsimi şi carnea slabă (de pui, de curcan).

O astfel de alimentaţie asigură o nutriţie optimă şi vă ajută să vă menţineţi o greutate corporală sănătoasă. „Cum majoritatea oamenilor uită de regim şi de dieta echilibrată în perioada Sărbătorilor, este important ca măcar bolnavii cronic să ţină cont de o serie de reguli pentru a evita neplăcerile.

De exemplu, persoanele care suferă de boli cardiace trebuie să mănânce mai puţin sărat şi să evite pe cât posibil grăsimile", explică medicul nutriţionist Oana Băncescu de la Institutul de Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu".

Dietă drastică pentru cei cu boli renale

Persoanele care suferă de afecţiuni renale trebuie să adopte o dietă cu un conţinut redus de proteine, de sodiu şi de grăsimi pentru a-şi atenua simptomele şi pentru a încetini progresul bolii.

„Masa de Crăciun vine după o lungă perioadă de post, în care cei cu insuficienţă renală sau transplantaţi au mâncat mai puţin cantitativ şi au evitat grăsimile. Cu ocazia Sărbătorilor, pacienţii trebuie să reţină că au voie aproape orice, dar cu o limită aproape drastică. În ceea ce priveşte aperitivul, ei ar trebui să reducă mezelurile, să nu consume alimente sărate, cum ar fi brânza de oaie, ci să o înlocuiască cu brânză dietetică sau cu caşcaval şi să mizeze mai mult pe preparate din pui", recomandă medicul nefrolog Mihaela Baciu de la Fresenius Care.

Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui, de asemenea, să evite carnea grasă şi să consume mai mult carne de curcan sau de mânzat. Ca desert, specialiştii recomandă cozonacul făcut în casă cu fructe confiate, în locul celui cu cacao sau cu nuci. Cele mai indicate băuturi sunt sucurile proaspete naturale. Trebuie eliminate complet carbogazoasele sau energizantele.

„Şi un minimum de alcool este permis, cum ar fi 30 ml de tărie sau 200 ml de vin (un pahar), precizează medicul Mihaela Baciu.

Asocierea greşită, risc de indigestie

La majoritatea oamenilor, neplăcerile create de indigestie dispar în câteva ore. Totuşi, persoanelor mai sensibile, o simplă indigestie cauzată de combinaţiile greşite între alimente le poate pune viaţa în pericol. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor gravide, vârstnicilor şi în cazul celor cu un sistem imunitar slăbit sau bolnavilor cronic.

Combinaţii nefaste

De Sărbători se consumă foarte multe alimente bogate în grăsimi (carne de porc), împreună cu carbohidraţi şi cu deserturi bogate în zaharuri. Acestea, asociate şi cu băuturile alcoolice, chiar şi în cantităţi moderate, pot da reacţii nefaste în organism.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite