Familia sau televizorul, cine-i de vina pentru agresivitatea copiilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multi parinti acuza televiziunile ca, prin programele pe care le difuzeaza, ii influenteaza negativ pe copii. Zeci de studii le-au dat dreptate, iar specialistii sustin ca violenta din

Tot mai multi parinti acuza televiziunile ca, prin programele pe care le difuzeaza, ii influenteaza negativ pe copii. Zeci de studii le-au dat dreptate, iar specialistii sustin ca violenta din emisiunile tv. are consecinte negative asupra publicului celor mici. Dar exista psihiatri care resping aceasta idee si spun ca sursa comportamentelor violente nu poate fi imitatia dupa televizor. Ei sustin ca principala cauza pentru care un copil injura sau se bate se afla chiar in familie sau in anturaj. Americanii, care au dat primii vina pe violenta de la televizor, au descoperit ca, in cartierele sarace, unde au loc cele mai multe agresiuni ale minorilor, nu prea sunt televizoare.
Televizorul prezinta o imagine simplista asupra vietii
"Agresivitatea de pe micul ecran are si parti pozitive, pentru ca promoveaza imaginea unei persoane care stie sa invinga, care se impune. Din pacate, emisiunile de la televizor prezinta o imagine simplista asupra vietii, iar realitatea nu este asa. Pentru copiii mai blanzi, mai linistiti, pentru cei timizi, programele de televiziune care promoveaza competitia, lupta ii fac sa fie mai agresivi, mai bataiosi. Numai ca programele de acest gen stimuleaza, nediscriminativ, pe toata lumea. Agresivitatea inlocuieste bogatia de mijloace de comunicare", ne-a declarat conf. dr. Constantin Oancea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia". Mai grav este ca, petrecand multe ore in fata televizorului, copilul nu mai interactioneaza cu lumea din jur si nu mai are ocazia de a se forma, de a se socializa in grupul sau de prieteni. Pentru un copil de pana in 10 ani, specialistii nu recomanda mai mult de o ora, doua pe zi in fata televizorului.
Copilul sta in fata ecranului pentru ca nu se bucura de atentia parintilor
Violenta de pe micul ecran nu ar avea efecte asupra copilului daca mediul in care acesta traieste nu ar fi dominat de modele agresive. "Unele studii au aratat ca exista un impact direct, modelele violente influentand comportamentul copilului. Totusi, aici nu este clar daca, de fapt, violenta pe ecran e doar un simptom al violentei din mediul de viata al copilului. Micutul traieste intr-o familie in care sunt certuri, scandaluri, confruntari. asta e modelul sau de viata, asa ca il cauta pe ecran, urmarind emisiuni cu violenta. Violenta nu inseamna neaparat "sange", ci si agresiuni verbale, fizic moderate, comportamente care il invata pe copil sa-i trateze pe ceilalti ca pe obiecte", este de parere dr. Dan Ghenea, medic specialist psihiatru. in opinia sa, "copilul este modelat mai ales de mediul familial. Poate modelele oferite de televiziune nu sunt cele mai potrivite, dar, pe de alta parte, copilul ramane in fata televizorului pentru ca nu se bucura de atentia parintilor. in lipsa acestora, cu un mediu educativ nestructurat, copilului ii este greu sa discearna intre ce este bine si ce este rau". Rolul parintilor este unul determinant. Specialistii spun ca ei ar trebui sa-si controleze propria agresivitate. Astfel, ei produc o zona de securitate in jurul copilului, care nu e tentat sa reactioneze violent. Ei trebuie sa-i construiasca un program alternativ de viata, sa-i ofere nu satisfactii in imaginatie, cum sunt distractiile de la televiziune, ci satisfactii prin actiune. Ar trebui sa discute critic cu copiii ceea ce vad la televizor si sa propuna solutii alternative de rezolvare a situatiei, altele decat in mod agresiv.
"Tom si Jerry" nu fac rau copilului
"Pana la varsta de 10 ani, deosebirea realitatii de fictiune nu este inca formata. Desi ar putea fi considerate acte violente, atunci cand un copil vede in "Tom si Jerry" cum un personaj este strivit de zece ori pe minut, copilul nu il percepe asa, ci ca o intrecere, ca o gluma. in schimb, desenele care au mai mare asemanare cu realitatea sunt mai periculoase pentru ca un copil poate fi derutat. In cazul unui desen de tipul "Tom si Jerry", diferenta fata de realitate este mai evidenta", mai spune dr. Dan Ghenea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite