Factori de zi cu zi care afectează viaţa sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, sedentarismul, rutina în cuplu şi presiunea performanţei în intimitate, abuzul de alcool şi fumatul se numără printre cei mai mari duşmani ai libidoului. Stilul de viaţă nesănătos afectează apetitul sexual la 78% din bărbaţi şi la 91% din femei, arată statisticile. Din fericire, libidoul poate fi crescut prin simpla corectare a unor deprinderi.

O cercetare publicată recent în „The Journal of Sexual Medicine" (Jurnalul de medicină sexuală) din Marea Britanie arată că o serie de factori ce ţin de stilul nostru de viaţă, precum obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, fumatul şi stresul, sunt asociaţi cu disfuncţii sexuale, mai ales în cazul bărbaţilor. Pe de altă parte, s-a observat că toate aceste obiceiuri sunt întâlnite frecvent la persoanele inactive sexual. Mai mult decât atât, cele mai noi statistici au demonstrat că un cuplu din două are probleme în relaţia intimă, nemulţumirile apărând cel mai adesea din cauza incompatibilităţii, dispariţiei atracţiei sexuale sau scăderii apetitului sexual al unuia dintre parteneri pe fondul stresului.

„Uneori mediul nu este tocmai încurajator pentru o viaţă sexuală normală. Apariţia copiilor, lipsa intimităţii şi a unui spaţiu în care să existe siguranţa intimităţii, servicii care folosesc şi ultima resursă de energie individului, programe diferite faţă de partener sunt doar câteva cauze des întâlnite", spune psihoterapeutul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Stresul generează insatisfacţii

Stresul este un factor major care contribuie la scăderea performanţelor sexuale, indiferent de vârstă sau de sex. De asemenea, specialiştii au constatat că persoanele care suferă de depresie sau de anxietate se confruntă de obicei cu o reducere a apetitului sexual şi cu disfuncţii erectile.

„Factori stresori apar în orice relaţie. Astfel, o viaţă stresantă, o relaţie bazată pe conflicte şi problemele nerezolvate în cuplu ucid în timp apetitul sexual al ambilor parteneri. Totuşi, puterea acestor factori stresori de a afecta viaţa sexuală depinde de implicarea fiecăruia dintre parteneri, de disponibilitatea în relaţie şi de gradul de comunicare dintre ei", explică Lena Rusti. Sentimentul de vină, resentimentele faţă de partener, lipsa comunicării, anumite traume sexuale sau grijile privind performanţele sexuale sunt alţi factori care îngreunează obţinerea satisfacţiei sexuale.

Rutina ucide dorinţa

Plictiseala sexuală poate duce la un declin al performanţelor sexuale. Iar studiile confirmă acest lucru, arătând că 35% din persoanele căsătorite nu sunt mulţumite de relaţia sexuală şi consideră că au parte de mai puţin sex decât ar trebui (40 la sută din bărbaţi şi 29 la sută din femei). „O rutină zilnică epuizantă, în care nu este loc pentru timp comun de calitate poate favoriza diminuarea până la dispariţie a vieţii sexuale", mai spune psihologul Lena Rusti. Astfel, lipsa de imaginaţie în dormitor, atunci când totul se petrece mereu şi mereu la fel duce la o scădere a pasiunii, iar actul sexual devine o sarcină a cuplului, nicidecum o plăcere alimentată de dorinţă.

Evitaţi sedentarismul şi abuzul de alcool!

Persoanele sedentare se confruntă cu o scădere semnificativă a apetitului sexual, mai ales după vârsta de 40 de ani, arată un studiu realizat la Universitatea din California, SUA. În plus, cercetătorii au constatat că bărbaţii cu un nivel ridicat al colesterolului sunt mai predispuşi către disfuncţii erectile decât cei care mănâncă sănătos. Abuzul de alcool şi fumatul sunt alţi factori care afectează libidiul. Astfel, alcoolul duce la tulburări la nivelul sistemului nervos central, ceea ce afectează performanţele sexuale, iar fumatul accelerează degradarea celulelor şi circulaţia sangvină, putând duce la apariţia disfuncţiilor erectile.

Împreună şi la greu...

Potrivit psihologului Lena Rusti, pentru a contracara factorii care afectează viaţa sexuală, trebuie în primul rând să-i conştientizăm, astfel încât să putem lua măsuri. Putem discuta cu partenerul despre dorinţele şi despre aşteptările fiecăruia. În plus, oricât de ocupaţi sau de nefericiţi am fi, este important să găsim împreună soluţii pentru a rezolva problemele şi stările conflictuale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite