Factori care scad fertilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta înaintată şi bolile cu transmitere sexuală micşorează considerabil şansele de a concepe. Printre inamicii mai puţin ştiuţi ai fertilităţii se numără administrarea anumitor medicamente, unele geluri vaginale şi acumularea excesivă a toxinelor în corp.

Un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă din Elveţia a arătat că o mare parte din lubrifiantele sexuale, chiar şi cele pe care este înscrisă precizarea „non-spermicid", sunt dăunătoare spermatozoizilor şi afectează capacitatea de concepţie.

Cercetătorii de la Fundaţia pentru studiul Reproducerii Umane din Lausanne au precizat că până şi gelurile folosite în cadrul consultaţiilor ginecologice pot afecta motilitatea spermatozoizilor chiar şi după 24 de ore. Aşadar, cuplurile care îşi doresc un copil ar trebui să renunţe la utilizarea unor astfel de lubrifiante, spun specialiştii.

Acumularea excesivă de toxine în organism este unul dintre factorii importanţi care pun în pericol fertilitatea, atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. Toxinele care ajung în corp sunt cele care provin din aerul poluat, din alimentele contaminate cu diverse pesticide sau din preparatele cu E-uri, dar şi din tutun, cafea şi alcool.

„Potrivit statisticilor, riscul de infertilitate creşte cu 60% în cazul fumătorilor şi tot cu 60% în cazul persoanelor care beau mai mult de două pahare cu alcool pe zi.

Consumul de cafea (mai mult de 250 ml pe zi) scade şansele de fecundare cu 45%", precizează medicul primar obstetrică-ginecologie Laura Dracea, cu supraspecializare în fertilizarea in vitro, de la Clinica de Fertilitate Gynera.

Medicamente care scad şansa de concepţie

În categoria tratamentelor medicamentoase care pun în pericol capacitatea de concepţie pe termen scurt se numără antidepresivele, unele antibiotice, chiar şi unele ­analgezice.

Specialiştii spun că, în cazul administrării acestor medicamente, şansele de a concepe un copil revin la normal la scurt timp după încetarea tratamentului. Există însă şi unele medicamente care afectează fertilitatea, mai ales pe cea masculină, pe termen lung.

„Un factor mai puţin ştiut care scade fertilitatea masculină este administrarea pe termen lung a steroizilor anabolizanţi. Aceştia ajută la creşterea masei musculare şi a competitivităţii, dar pot duce, în timp, la atrofierea testiculelor şi la infertilitate", atrage atenţia medicul Laura Dracea.

Frecvenţa raporturilor sexuale, importantă

Contrar opiniei generale, cu cât un cuplu face sex mai rar, cu atât şansele de concepţie sunt mai mici. Unii bărbaţi consideră că dacă „se păstrează" mai mult timp, calitatea spermei creşte, însă acesta este doar un mit. Specialiştii recomandă, pentru creşterea fertilităţii masculine, raporturilor sexuale regulate.

"Contraceptivele nu scad fertilitatea, ci dimpotrivă, reduc riscul de afecţiuni care o compromit."
Dr. Laura Dracea
medic primar ginecolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite