Factori care duc la apariţia acneei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predispoziţia genetică, dezechilibrele hormonale şi anumite produse cosmetice favorizează producerea coşurilor. În general, acneea este asociată cu vârsta pubertăţii, însă în ultimii ani tot mai mulţi adulţi se confruntă cu forme severe ale bolii.

Acneea debutează în jurul vârstei de 12-14 ani şi se manifestă sub forma unor bubiţe cu puroi, care apar mai ales pe zonele cu o densitate mare de glande sebacee (faţă, decolteu, umeri şi braţe). Potrivit medicilor, acneea atinge apogeul în jurul vârstei de 17 ani, iar leziunile se reduc după vârsta de 21 de ani. Însă fac acnee doar tinerii care prezintă unul dintre factorii predispozanţi. În 50 la sută din cazuri, factorul genetic este principalul vinovat de apariţia acneei. Mai exact, copiii cu părinţi care suferă sau care au suferit de acnee prezintă un risc cu 50 la sută mai mare decât restul de a face şi ei boala, fie la pubertate, fie la vârsta adultă.

Un alt factor important în apariţia acneei îl reprezintă creşterea necontrolată a secreţiei de sebum. „La pubertate, pe fondul modificărilor hormonale, glandele sebacee devin hiperactive şi blochează porii, favorizând apariţia pustulelor. Inevitabil, pielea va căpăta un aspect lucios", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Tot de apariţia acneei este incriminată frecvent şi flora microbiană. Mai exact, colonizarea foliculilor de păr cu bacteria Propioni favorizează inflamaţia şi apariţia de noduli roşii şi dureroşi. De aceea, persoanele care sunt predispuse la acnee trebuie să evite atingerea frecventă a feţei, pentru a preveni întreţinerea sau chiar agravarea leziunilor.

Nivelul crescut al insulinei, un risc

Tratamentul acneei trebuie stabilit în urma unui consult între medicul dermatolog, endocrinolog, nutriţionist şi ginecolog, deoarece este condiţionat de tipul de acnee (comedoniană, papulopustuloasă, nodulochistică), de vârsta pacientului şi de diverse afecţiuni din sfera ginecologică sau endocrinologică. Tratamentul acneei juvenile se bazează pe creme şi pe geluri speciale, iar cel al acneei severe urmăreşte diminuarea secreţiei seboreice şi eliminarea cicatricelor (peeling chimic, microdermabraziune, laser).

Tratamentul acneei este de durată (şase-opt luni), iar după finalizarea sa, se recomandă un tratament de întreţinere pentru evitarea recidivelor (isotretinoin, antiandrogeni, estrogeni) şi o igienă adecvată a pielii (respectarea ritualului de îngrijire şi folosirea produselor specifice tenului acneic). De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată dietei. Deşi nu există studii care să indice o legătură clară între alimentaţie şi acnee, se pare că unele produse o agravează.

„Anumite alimente cresc nivelul de insulină din sânge, ceea ce determină creşterea nivelului de testosteron care, la rândul său, stimulează secreţia de sebum, favorizând astfel apariţia acneei. Mâncărurile grase, dulciurile şi carbohidraţii sunt mari producători de insulină", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici.

Alegeţi cosmetice hipoalergene!

În ultimii ani, numărul adulţilor care suferă de acnee a crescut simţitor, iar femeile (îndeosebi cele care au avut acnee la pubertate sau în adolescenţă) sunt cele mai afectate, atenţionează dermatologii. De vină sunt anumite produse cosmetice folosite în exces.

„Multe dintre componentele produselor cosmetice favorizează apariţia coşurilor: lanolina, vaselina, uleiurile vegetale şi minerale şi pigmenţii. Urmăriţi ca pe produsele cosmetice să fie inscripţionate următoarele: noncomedogenic, oil-free sau hipoalergen", mai spune specialistul. De asemenea, şi persoanele care au tenul fără imperfecţiuni, dar care folosesc constant pudră sau fond de ten pot face acnee. Pentru a evita acest lucru, se recomandă demachierea înainte de culcare.

Alte elemente agravante

- În perioada premenstruală se agravează acneea, pe fondul modificării hidratării foliculului pilosebaceu.
- Stoarcerea coşurilor este interzisă, deoarece sebumul favorizează suprainfectarea leziunilor, iar inflamaţia activează şi alţi foliculi din jur. În plus, pot rămâne cicatrice.
- Transpiraţia.
- Radiaţiile ultraviolete. În 20 la sută din cazuri, acneea se accentuează după expunerea la soare, însă, în acneea blândă, expunerea la ultraviolete poate atenua simptomele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite