Faceţi plajă cu măsură!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faceţi plajă cu măsură!
Faceţi plajă cu măsură!

Radiaţiile ultraviolete ajută la întărirea imunităţii şi la fixarea calciului în oase. Specialiştii ne atrag atenţia că avantajele razelor solare sunt valabile doar dacă nu facem excese în ceea ce priveşte expunerea la soare şi dacă ne protejăm adecvat.

Din cauza poluării a crescut nivelul de raze ultraviolete care ajung la nivelul solului. Soarele emite trei tipuri de radiaţii ultraviolete: ultraviolete C (cu lungimea de undă cea mai scurtă), ultraviolete B (cu lungime de undă medie) şi ultraviolete A (cu lungimea de undă cea mai mare). Cele mai nocive pentru piele sunt cele A şi B, în timp ce radiaţiile C sunt absorbite de stratul de ozon.

Atenţie la aluniţe!

Indivizii cu pielea albă sunt cei mai expuşi riscului de a face cancer de piele. „A crescut mult incidenţa cancerului de piele, iar principala cauză este expunerea excesivă şi necontrolată la soare”, avertizează Oana Clătici, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Riscul este mai mare în cazul persoanelor cu peste 100 de aluniţe.

Radiaţiile ultraviolete pot duce la creşterea numărului de aluniţe, precum şi la modificarea aspectului acestora.

Melanomul malign, cea mai frecventă formă de cancer de piele, poate fi declanşat de expunerea neprotejată la soare a aluniţelor. Medicii recomandă ca bronzarea să se realizeze gradat, fiind obligatorie folosirea cremelor cu factor de protecţie solară şi a ochelarilor de soare cu filtru UV.

Agravează bolile cardiovasculare

Orele petrecute la soare pot cauza probleme copiilor, persoanelor în vârstă şi, în mod special, celor cu afecţiuni cronice (boli cardiace, hipertensiune arterială, afecţiuni renale, obezitate, boală varicoasă şi diabet zaharat). „Soarele poate agrava unele afecţiuni preexistente, cum sunt ­bolile cardiovasculare, bolile autoimune: lupus eritematos şi poliartrita reumatoidă”, atrage atenţia medicul Oana Clătici.

De asemenea, tratamentul medicamentos cu antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive, antihipertensive, anticolesterolemiante, precum şi contraceptivele orale pot da erupţii cutanate pe timpul verii.

Întăreşte sistemul imunitar

Atâta vreme cât expunerea se realizează cu moderaţie, soarele are efecte benefice asupra sănătăţii. „Soarele combate stările depresive, favorizează sinteza de vitamina D (intervine în combaterea rahitismului la copii), ameliorează durerile articulare şi întăreşte sistemul imunitar”, afirmă medicul Oana Clătici.

Baia de soare este recomandată şi celor cu psoriazis, boală de piele manifestată prin apariţia unor pete roşii, acoperite cu coji albe-sidefii. Vara, cei mai mulţi bolnavi de psoriazis nu prezintă deloc astfel de leziuni, pentru că razele solare încetinesc reînnoirea celulelor care le întreţin.

Şi ochii pot fi afectaţi

Radiaţiile UVA şi UVB pot leza şi vederea, favorizând apariţia unor boli precum degenerescenţa maculară, cataracta şi arsurile corneene.

Aceste riscuri pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari de soare de calitate, care să aibă filtru de protecţie UV. Medicii avertizează că purtarea unor ochelari de soare care nu au o astfel de protecţie dăunează şi mai mult vederii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite