Excesul de trigliceride, pericol pentru inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O valoare crescută a acestui tip de grăsimi predispune la boli cardiovasculare, la pancreatită şi la diabet. Alimentaţia bogată în carbohidraţi şi consumul excesiv de alcool sunt principalele vinovate de creşterea nivelului de trigliceride. Însă o cauză poate fi şi administrarea unor medicamente.

Trigliceridele sunt cel mai comun tip de grăsimi ce se găseşte în organism, majoritatea lipidelor fiind stocate sub această formă. De altfel, specialiştii spun că trigliceridele reprezintă un rezervor energetic major. Ele sunt depozitate, în principal, la nivelul ţesutului adipos, reprezentând 85% din greutatea adipocitului şi generează 9,3 kcal/g în urma oxidării, de două ori mai mult decât glucidele şi proteinele. Astfel, ţesutul adipos este un mecanism eficient de depozitare, ce permite supravieţuirea în condiţii de înfometare.

„Cea mai mare parte a trigliceridelor au ca principală sursă alimentaţia, dar şi sinteza de la nivelul ficatului. Trigliceridele plasmatice sunt transformate în acizi graşi sub acţiunea unei enzime (lipoprotein lipaza)", spune medicul specialist endocrinolog Ana Maria Munteanu de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Agravează ateroscleroza

În mod normal, nivelul trigliceridelor plasmatice este mai mic de 150mg/dl. Dacă în urma analizelor sanguine reiese o valoare mai mare şi mai ales dacă aceasta depăşeşte 500 mg/dl este un motiv serios de îngrijorare.

Deoarece un nivel crescut al trigliceridelor poate duce la ateroscleroză sau, dacă aceasta deja a apărut, la agravarea afecţiunii, ele favorizează apariţia infarctului miocardic sau a atacului vascular cerebral. În România, la fiecare 10 minute un om moare din cauza aterosclerozei. Iar 46% din populaţie are un nivel crescut al colesterolului, asociat cu depăşirea valorilor trigliceridelor, doi factori determinanţi în apariţia bolii, arată cele mai noi studii.

Un nivel crescut al trigliceridelor plasmatice favorizează declanşarea pancreatitei acute, dar poate determina şi rezistenţa la insulină, un factor de risc pentru apariţia diabetului de tip 2. „Sursa principală a trigliceridelor o reprezintă alimentaţia bogată în grăsimi saturate şi în carbohidraţi (glucide), precum şi consumul excesiv de alcool. Însă există şi alte cauze ale creşterii nivelului de trigliceride plasmatice, iar printre acestea se numără anumite afecţiuni precum diabetul zaharat, hipotiroidia, guta sau sindromul Down. În plus, administrarea unor medicamente de tipul contraceptivelor orale sau al steroizilor pot determina un exces de trigliceride în sânge", mai spune medicul Ana Maria Munteanu.

Fără grăsimi, fără alcool

Potrivit specialistei, atunci când principala cauză a hipertrigliceridemiei este un stil de viaţă dezechilibrat, se recomandă adoptarea unei alimentaţii sănătoase, din care să fie excluse pe cât posibil grăsimile saturate (de tipul celor animale sau grăsimile hidrogenate), prăjelile, şi alimentele bogate în carbohidraţi (glucide), precum produsele de patiserie, pastele şi dulciurile (inclusiv băuturile carbogazoase dulci).
În plus, persoanele cu astfel de probleme trebuie să evite consumul de alcool. Pe de altă parte, este indicat să se facă exerciţii fizice periodic, cel puţin 30 de minute zilnic, şi să se consume mai mult peşte, carne slabă de pui, cereale integrale, orez brun, legume şi fructe.

„În cazul în care excesul de trigliceride este secundar unei alte patologii sau administrării unor medicamente, este important să se trateze corect afecţiunea principală sau să se ajusteze dozajul ori să se renunţe la medicamentele care au indus creşterea semnificativă a nivelului trigliceridelor", menţionează Ana Maria Munteanu.

Alternativă

Dacă nivelul trigliceridelor nu poate fi redus prin alimentaţie, medicul poate recomanda un tratament medicamentos şi suplimente cu acizi graşi esenţiali Omega 3. În plus, persoanele cu astfel de probleme care fumează trebuie să renunţe la acest viciu, deoarece creşte semnificativ riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite