Excesele alimentare de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu siguranţă, adori mesele „ca la mama acasă”. Ce poate fi mai bun decât antreurile variate, urmate de o friptură, un cozonac pufos şi un pahar de vin? Dar ce impact au asupra sănătăţii toate aceste răsfăţuri culinare caracteristice Sărbătorilor?

Sfaturi pentru evitarea problemelor digestive

Conform unui studiu comandat de Unilever, 43 la sută din românii de la oraşe au obiceiuri alimentare nesănătoase şi nu respectă orarul meselor.

Printre obiceiurile alimentare proaste se numără faptul că alimentele sunt selectate în principal după gust, fără a se ţine cont de valorile nutritive.

În plus, în perioada Sărbătorilor de iarnă, românii au obiceiul de a consuma cantităţi uriaşe de mâncare şi, în special, preparate din carne.

Şi cum alcoolul nu poate lipsi într-o zi de sărbătoare, se fac abuzuri şi în acest sens. Rezultatul? Probleme digestive, hipertensiune, iar pe termen lung, boli de inimă şi diabet.

Cea mai bună legumă e... porcul

Carnea, ouăle, laptele şi brânza sunt elemente de bază în alimentaţia zilnică a românilor. Este adevărat că, mai ales în sezonul rece, carnea este o sursă excelentă de energie, datorită conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi minerale.

Aceasta conţine cantităţi mari de fier (mai ales organele), dar şi calciu, sulf, magneziu, complexul de vitamine B şi vitaminele A şi D. În acelaşi timp însă, carnea, în special cea de porc sau de vită, este bogată în grăsimi saturate, greu asimilabile de organism.

Conform statisticilor actuale, aceste grăsimi sunt unul dintre principalii factori favorizanţi ai bolilor cardiovasculare. Astfel, o dietă bazată pe carne şi alte produse animale poate duce, pe termen lung, la creşterea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, la ateroscleroză, dar şi la gută, artrită, cancer colorectal sau hepatic.

În plus, dacă nu este gătită la temperaturi corespunzătoare, carnea, în special cea tocată, este un mediu propice pentru microbi şi bacterii, putând duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Aproape jumătate din orăşeni ţin cont de gustul mâncării şi nu de valoarea nutritivă atunci când o aleg.

Capcanele numite murături sau afumături

image

Numeroase studii arată că excesul de sare creşte riscul de accidente vasculare cerebrale, cancer de stomac, osteoporoză şi de afecţiuni renale. Şi cum masa de Crăciun include cel mai adesea şi murături, preparate afumate sau brânzeturi păstrate în saramură, în această perioadă creşte şi aportul de sare.

De aceea, este indicat să eviţi sărarea mâncărilor, mai ales dacă ai hipertensiune. Mai trebuie menţionat că, prin procesul de afumare al alimentelor, sunt degajate hidrocarburi aromatice, care pot crea şi probleme hepatice sau biliare.

Care este necesarul de proteine

Un raport al Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Nutriţiei arată că necesarul de proteine pentru un adult poate să varieze de la o ţară la alta între 36 şi 110 grame pe zi. Aceasta înseamnă că aproximativ 15-20% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din proteine.

image


Pentru o alimentaţie echilibrată, grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor consumate zilnic, deoarece cresc nivelul colesterolului.

Digerarea cărnii, proces îndelungat

image

Carnea este greu de digerat, fiind necesare 15-20 de ore pentru a fi absorbită în intestin. Prin procesul de digestie, multe dintre toxinele din carne sunt acumulate în ficat, rinichi şi în intestinul gros. Caseina, o proteină conţinută de produsele lactate, este, de asemenea, greu de asimilat.

De aceea, în urma consumului excesiv, pot apărea probleme digestive precum: constipaţie şi tulburări gastrice, intestinale, pancreatice sau ale sistemului biliar. Astfel, dacă ai simptome precum dureri abdominale, balonare, greaţă, constipaţie sau diaree, trebuie să adopţi o dietă lejeră, fără carne şi grăsimi, bazată pe lichide, fructe şi legume, care ajută digestia.

După masă, un desert uşor

image

Dulciurile şi produsele de patiserie îţi pot agrava starea de sănătate, mai ales dacă ai diabet zaharat, hipertensiune arterială sau obezitate. Deşi Crăciunul nu mai este acelaşi fără cozonac, trebuie consumat cu moderaţie sau chiar înlocuit cu un desert mai puţin nociv.

Excesul de produse ce conţin făină albă şi amidon poate duce la tulburări digestive şi favorizează apariţia gastritei hiperacide şi a colitei de fermentaţie. De asemenea, consumul excesiv de dulciuri solicită pancreasul, precum şi alte funcţii metabolice, pe termen lung putând apărea diabetul, gastrita, ulcerul şi obezitatea.

image

Specialistul nostru


Prof. dr. Carol Stanciu
medic primar gastroenterolog
Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie


Alimentaţia tradiţională românească, a românului de rând, care variază în funcţie de regiune, este în general protectivă pentru colon, pancreas şi intestine. Este bogată în fibre, conţine o cantitate redusă de grăsimi şi proteine animale (posturi lungi). Însă, din cauza metodelor de conservare a cărnii (jumări, afumare, sărare) predispune la cancer gastric.

Excesele alimentare care au loc în perioada Crăciunul pot determina însă afecţiuni acute digestive. După un post de săptămâni, românul începe să se „ghiftuiască“ cu produse din carne de porc, variate şi gustoase (sarmale cu slanină, cârnaţi piperaţi, şuncă, maioneze etc.), la care se adaugă un pahar.

Toate acestea pot precipita o colică biliară, pancreatită acută (boală gravă, care poate fi fatală), gastrite şi aşa mai departe. Dacă există boli preexistente, de exemplu boli hepatice, încărcătura alimentară poate duce la declanşarea unei encefalopatii hepatice, a comei sau a unei hemoragii digestive. Un om sănătos şi ponderat, care începe festinul cu mese mici, va fi ferit de probleme digestive în această perioadă.

Ce efecte are alcoolul

Un alt obicei al românilor, dar nu numai, este ca, mai ales în perioada Sărbătorilor, să facă excese în privinţa consumului de alcool.

Acesta nu se digeră la fel ca celelalte alimente, doar o parte din moleculele de alcool fiind metabolizate de enzimele din intestin. Restul trec prin pereţii stomacului direct în sânge, răspândindu-se în tot corpul şi, implicit, la creier. Din această cauză, la cinci minute după ce ai băut alcool, începi deja să simţi efectele.

Este suficientă o cantitate mică de alcool pentru a afecta părţile creierului responsabile cu starea noastră de alertă. Pe măsură ce nivelul de alcool creşte, efectul se propagă şi asupra altor părţi ale creierului, cum sunt cele responsabile cu mişcarea şi cu orientarea în spaţiu.

Dacă este consumat în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp, alcoolul poate duce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi hepatită  cronică, ciroză, dar şi boli cardiovasculare, ulcer digestiv, gastrită sau cancer intestinal.

Moderaţie

Se consideră că ai consumat alcool în exces dacă depăşeşti trei pahare pe zi.

În perioada Sărbătorilor, trebuie să ai o alimentaţie care să cuprindă cereale, legume şi fructe proaspete.

Trusa ta de prim ajutor

image

Extradigest

uşurează digestia şi tranzitul gastroduodenal, facilitează asimilarea substanţelor nutritive, reduce balonarea, cefaleea şi somnolenţa.  Preţ: 35,5 lei

image

AbocaBio Anacid

– se recomandă în reducerea hiperacidităţii gastrice. Produsul ajută la normalizarea pH-ului stomacului. Preţ: 24.99 lei

image

Carbon Plus

ajută la reechilibrarea florei intestinale. Suplimentul alimentar are un efect antibalonare şi asigură eliminarea gazelor. Preţ: 22,5 lei

image

BioFerment

echilibrează flora intestinală şi nivelul lipidelor, înlăturând disconfortul cauzat de problemele digestive. Preţ: 19 lei

image

Buscopan

are efect de calmare a durerilor abdominale. Este un antispastic ce acţionează asupra crampelor intestinale exact unde este nevoie. Preţ: 12,76 lei

image


Dulcolax (drajeuri) şi Dulcopic (picături)sunt indicate în caz de constipaţie. Preţ: 15 lei

Trecerea de la post, treptată

image

De pe masa ta de Crăciun nu pot să lipsească toate bunătăţile tradiţionale româneşti: friptură, sarmale, tobă, cârnaţi, piftie şi cozonac. Ai grijă însă că aceste mâncăruri pot deveni periculoase, mai ales după o perioadă de post.

De aceea, trecerea la un meniu bogat trebuie să fie treptată, pentru că pot apărea probleme digestive, determinate de suferinţe ale vezicii biliare,  ale pancreasului sau ale stomacului. De asemenea, diabetul sau bolile de inimă de care suferi se pot agrava.

Trucuri ca să eviţi neplăcerile digestive

Alege moduri mai sănătoase de gătit: înlocuieşte prăjirea alimentelor cu alte modalităţi de preparare, precum fierbere sau grătar.

Poţi gusta din toate felurile de mâncare, dar nu mânca din fiecare până când te saturi. Alege mai degrabă o friptură medie ca dimensiune, asezonată cu legume fierte sau cu o salată.

Dacă ai dureri abdominale sau orice fel de disconfort digestiv, trebuie să renunţi să consumi alimente greu digerabile. Poţi mânca, în schimb, carne de pui sau peşte.

Reţine că, pe toată perioada Sărbătorilor, trebuie să ai o alimentaţie care să cuprindă zilnic cereale, legume şi fructe proaspete.

După o masă încărcată, rezervă organismului o perioadă pentru digestie. Dar nu te întinde în pat imediat după ce ai mâncat, ci fă puţină mişcare – plimbă-te prin parc sau organizează câteva jocuri în aer liber cu prietenii.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist
Bio Nutriliv


Mesele foarte îmbelşugate, amestecurile între alimente, lipsa unor reguli a combinaţiilor alimentare, toate acestea constituie „o bilă neagră" în obiceiurile alimentare ale românilor. Bucătăria românească este una foarte gustoasă, dar foarte grea din cauza conţinutului de alimente grase, afumate şi condimentate.

În plus, modul în care acestea sunt preparate, cel mai adesea prin prăjire, pot duce la declanşarea şi agravarea unor afecţiuni serioase. De asemenea, multe persoane consumă mai puţin de doi litri de lichide pe zi. Există tendinţa de a consuma alcool ori lichid imediat sau la maximum cinci minute după masă.

Or, acesta ar trebui consumat la cel puţin 10 minute după masă. Fiecare persoană care îşi cunoaşte bine problemele de sănătate trebuie să ţină cont de acest lucru, indiferent de cât de îmbietoare ar fi oferta tradiţională.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite