Examinarea sânilor previne cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoexaminarea este una dintre modalităţile cele mai simple pentru orice femeie de a depista din timp boli grave cum este şi cancerul de sân. Societatea Americană de Cancer explică tehnicile acestei metode.

Orice femeie ar trebui să-şi inspecteze singură sânii, pentru a descoperi din timp orice modificare de formă, culoare sau consistenţă care pot fi semne foarte importante pentru depistarea precoce a unor afecţiuni.

Societatea Americană de Cancer recomandă ca autoexaminarea să fie efectuată lunar, aproximativ în aceeaşi zi a fiecărei luni, la o săptămână sau două după ultima menstruaţie, când sânii sunt mai puţin sensibili la palpare şi mai puţin tumefiaţi.

În primul rând se face inspecţia vizuală a sânilor, în faţa unei oglinzi, cu braţele de-a lungul corpului. Modificările neobişnuite ( modificări de culoare a sânului sau a mamelonului, scurgeri neobişnuite, zone proeminente, retracţii ale pielii, escoriaţii etc.) trebuie comunicate medicului de familie.

Apoi, cu mâinile ridicate deasupra capului, se examinează sânii în oglindă, urmărind aceleaşi eventuale modificări, atât din faţă, cât şi lateral, la nivelul subraţului (axilei), pe fiecare parte. În continuare, se presează palmele, în faţa pieptului, observând din nou sânii din toate unghiurile.

Palparea concentrică

Pentru palpare se apasă mâinile puternic pe şolduri şi se inspectează sânii. Înclinaţi uşor corpul spre oglindă, în timp ce umerii şi coatele se deplasează înapoi pentru a observa eventuale proeminenţe sau depresiuni cutanate. În picioare, cu mâna stângă pe ceafă, se examinează sânul stâng cu degetele întinse de la mâna dreaptă. Imaginar, se împarte suprafaţa sânului în patru cadrane, iar palparea se începe din marginea externă.

Se presează ferm, în cercuri mici, plimbând degetele în jurul sânului, concentric, până când se atinge mamelonul. Se presează uşor şi mamelonul pentru a depista eventuale scurgeri anormale. De asemenea, trebuie acordată atenţie zonei dintre sân şi axilă, precum şi zonei axilare. Aceeaşi procedură se repetă şi în cazul sânului drept. În final, culcată cu braţul stâng sub cap şi cu o pernă sau un prosop sub umărul stâng, examinaţi sânul stâng cu mâna dreaptă, folosindu-se aceeaşi mişcare circulară descrisă anterior, repetând procedura şi pentru sânul drept.

Specialiştii societăţii Americane de Cancer recomandă, pentru depistarea cancerului de sân, în cazul femeilor care nu au niciun fel de simptome, autoexaminarea lunară a sânilor şi un examen clinic al sânului, la fiecare trei ani – pentru intervalul de vârstă 20-40 de ani, iar după această vârstă, autoexaminarea lunară a sânilor, însoţită de examenul clinic al sânului şi o mamografie anuală.

Modificări alarmante

Pielea îngroşată şi porii neobişnuit de proeminenţi (comparativ cu examinarea anterioară) pot fi semne de obstrucţie a vaselor limfatice ceea ce sugerează existenţa unui cancer. De asemenea, modificările de culoare a sânilor (înroşire) pot fi semnele unui carcinom inflamator. Ulceraţiile la nivelul sânilor pot fi semne alarmante.

Modificările conturului sânilor pot fi provocate de formaţiuni proeminente. Aspectul modificat al mamelonului (retracţia mamelonului sau a areolei - în formă de „crater”) apărut de curând poate sugera apariţia unei formaţiuni situată dedesubt. Scurgerile anormale de la nivelul mamelonului (în afara sarcinii) pot fi semne care trebuie investigate amănunţit. De asemenea, modificarea direcţiilor în care sunt îndreptate cele două mameloane trebuie anunţată medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite