Energizantele cresc tensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energizantele cresc tensiunea
Energizantele cresc tensiunea

Chiar şi pentru cei tineri şi perfect sănătoşi, băuturile care conţin substanţe energizante nu sunt întrutotul inofensive. Consumul cronic al acestor bătuturi duce în timp la creşterea tensiunii arteriale.

Cafeina şi taurina sunt substanţe renumite pentru capacitatea lor de a creşte performanţele fizice şi intelectuale. Tocmai de aceea, specialiştii au încercat să vadă care sunt efectele pe termen îndelungat al băuturilor care au în compoziţie astfel de substanţe.

Rezultatul: în timp, bătuturile energizante, care conţin cofeină sau taurină, cresc tensiunea arterială şi frecvenţa bătăilor inimii, arată un studiu realizat de cercetătorii de la spitalul Henry Ford din Detroit şi publicat de agenţia Reuters.

Toate băuturile care au concentraţii crescute de cofeină (cum sunt cele de tip cola) şi taurină, relevă studiul, pot afecta activitatea inimii şi pot duce la creşterea nivelului tensiunii. Efecte similare au fost observate chiar şi în cazul voluntarilor perfect sănătoşi, supuşi testelor.

Persoanele testate, cu vârsta medie de 26 de ani, au fost rugate să nu depună nici un fel de efort după ce le-a fost administrată câte o doză de 80 de miligrame de cofeină şi câte 1.000 de miligrame de taurină, de două ori pe zi, timp de şapte zile.

Pentru a nu altera rezultatele, înainte de a fi testaţi, voluntarii nu au consumat nici un fel de băuturi care să conţină cele două susbtanţe amintite. Deşi toţi cei supuşi analizelor au rămas aşezaţi pe scaun şi relaxaţi, cercetătorii au constatat că frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială a subiecţilor au crescut simţitor.

În urma testelor, ritmul cardiac (frecvenţa bătăilor inimii) a crescut în medie cu opt la sută în prima zi şi cu 11% în cea de-a şaptea zi. Valoarea tensiunii arteriale sistolice („maxima“) – a crescut şi ea cu 8% în prima zi şi cu 10% în cea de-a şaptea zi.

În cazul tensiunii minime (diastolica) valorile au crescut cu 7% în prima zi şi cu 8% în cea de-a şaptea zi a testului. Dacă în cazul persoanelor sănătoase, astfel de creşteri nu depăşesc pragul de alarmă, în cazul celor care au deja probleme cardio-vasculare, băuturile de acest fel pot fi cu adevărat periculoase, au atras atenţia specialiştii prezenţi la un congres de cardiologie de la Orlando, Florida.   

Interdicţii în anumite ţări

De câţiva ani, băuturile care conţin taurină au fost interzise în mai multe ţări europene, tocmai din cauza efectelor nedorite. În 2003, Agenţia franceză de securitate sanitară a alimentelor (AFSSA) a interzis comercializarea băuturilor energizante. Experimentele nu au dovedit lipsa pericolelor pentru organism în cazul  taurinei şi D-glucuronolactonei, arată raportul Afssa.

Dimpotrivă, există suspiciuni legate de toxicitatea pe care o poate provoca rinichilor D-glucuronolactona şi suspiciuni privind „efecte neuro-comportamentale nedorite, dacă nu durabile, cel puţin tranzitorii“, în cazul taurinei.

De asemenea, nu se cunosc efectele taurinei asupra glandei tiroide.  Aceste elemente au dus la interzicerea băuturilor care conţin astfel de substanţe atât în Franţa, dar şi în Suedia, Norvegia şi Danemarca.

Combustibili pentru efort

Taurina, existentă în bila de bou, este un aminoacid necesar reducerii efectelor toxinelor rezultate în perioadele în care organismul trebuie să facă faţă stresului şi efortului fizic intens.

Taurina există şi în organismul uman, în special în muşchi, inimă, creier şi sânge. Se găseşte şi în acizii biliari şi este implicată în digestia grăsimilor alimentare. Cea din băuturile energizante este sintetizată chimic.

Glucuronolactona - este o substanţă produsă de ficat pentru a metaboliza glucoza. Este un stimulent al proceselor cerebrale şi un antidepresiv. În cantităţi mari este toxică pentru rinichi.

Cofeina – se găseşte în cafea, ceai, cacao, arborele de kola, mate sau guarana. Stimulent al sistemului nervos central şi al sistemului cardiovascular. Alte substanţe energizante: creatina, Ma Huang, Guarana, Ginseng, Kava kava.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite