Efectul yo-yo, în atenţia întregii Europe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obezitatea ar trebui considerată o boală cronică, susţin la unison specialiştii. Campania de anul acesta, de Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, se numeşte „Stop yo-yo!“ şi informează despre efectele negative ale scăderii şi creşterii repetate în greutate.

Jumătate din populaţia Europei se confruntă cu probleme legate de greutatea în exces. În România, se menţine aceeaşi proporţie, de 50%, în ceea ce priveşte persoanele supraponderale. Iar numărul obezilor depăşeşte patru milioane în prezent. Excesul ponderal are consecinţe importante asupra calităţii vieţii, kilogramele în plus crescând riscul de apariţie a unor boli cronice precum diabetul de tip II sau afecţiunile cardiovasculare. Scăderea în greutate până la un nivel sănătos şi apoi menţinerea ei sunt măsuri care previn aceste afecţiuni.

Se creează un cerc vicios

Nevoia de a slăbi rapid cu ajutorul unor diete restrictive, care nu sunt recomandate de medicii nutriţionişti sau prin înfometare sunt cauze ale efectului yo-yo. Fenomenul constă în scăderea rapidă în greutate, urmată de reîngrăşare, acest lucru producându-se în cicluri repetate şi dezechilibrând metabolismul. Medical, efectul yo-yo se numeşte greutate ciclică. După mai multe cicluri de scădere şi de creştere în greutate, dietele ajung să nu mai funcţioneze, scăderea în greutate nu se mai produce, ci, din contră, persoana se îngraşă şi mai mult.

„Curele şi dietele drastice determină scăderea metabolismului bazal, creşterea senzaţiei de foame prin producţia crescută de hormoni orexigeni (grelina) şi alte modificări metabolice complexe. Ca urmare, dieta are un final previzibil, caracterizat printr-o creştere a greutăţii", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. Potrivit specialistului, mai mult decât atât, corpul resimte dietele drastice ca pe nişte agresiuni în faţa cărora este învăţat, genetic, să se apere. „Recuperarea greutăţii după o boală care a determinat slăbirea nu este percepută ca un defect al organismului, în schimb recuperarea greutăţii iniţiale după o cură de slăbire pare o disfuncţie în ochii celor ce s-au chinuit din răsputeri să se lupte cu kilogramele", mai spune specialistul.

Greutatea oscilantă face dificil tratamentul

Efectul yo-yo schimbă funcţionarea metabolismului bazal, pentru că organismul încearcă să-i conserve resursele necesare supravieţuirii. Iar această modificare face ca şi dietele corect alcătuite şi foarte eficiente, ca şi tratamentele împotriva obezităţii să fie mai dificile. „Ulterior, chiar şi o alimentaţie săracă în calorii poate determina depuneri de ţesut adipos", mai spune medicul Adrian Copcea.

Potrivit specialistului, efectul yo-yo apare cu precădere atunci când dietele drastice şi înfometarea nu sunt însoţite de exerciţiu fizic şi când produsele pentru slăbit sunt administrate fără supraveghere medicală. Pentru a evita aceste probleme este necesară urmarea unei diete individualizate. „Nevoile calorice sunt individuale şi depind de numeroşi parametri: vârstă, sex, activitate fizică, status hormonal, compoziţie corporală. Dietele care se bazează pe metoda numărării caloriilor sunt extrem de dificile", precizează medicul nutriţionist. Nicio dietă renumită nu trebuie ţinută fără supervizarea unui medic specialist şi fără adaptarea ei la situaţia particulară a persoanei.

Se poate trata

Persoanele care au urmat numeroase diete drastice sunt sfătuite, în primul rând, să renunţe la tentaţia slăbirii rapide. „Conştientizarea dezastrului pe care îl produc dietele cu efect yo‑yo asupra organismului este primul pas spre vindecare", susţine medicul nutriţionist Adrian Copcea. Soluţia constă în conceperea unui program de mişcare şi de nutriţie care să reducă din efectele nocive ale dietelor din trecut şi care să favorizeze o scădere corectă în greutate. „Metodele de slăbire cele mai eficiente sunt activitatea fizică dirijată corect şi alimentaţia controlată. Se pot adăuga intervenţii medicale complexe, începând cu medicamente şi ajungând la chirurgia bariatrică", mai spune medicul Adrian Copcea.

Apel către parlamentul european

Preşedintele „Zilei Europene Împotriva Obezităţii", Jean-Paul Allonsius, a cerut Parlamentului European să încadreze obezitatea în categoria bolilor cronice. Această cerere vine pe fondul datelor statistice îngrijorătoare, care arată că jumătate din cetăţenii Europei sunt supraponderali. În prezent, Portugalia este singurul stat din comunitatea europeană care a recunoscut obezitatea ca boală cronică. Potrivit medicilor, obezitatea reprezintă un factor de risc pentru peste 75% din afecţiuniprecum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare şi diabetul.

''Conştientizarea dezastrului pe care îl produc dietele cu efect yo-yo asupra organismului este primul pas spre vindecare.''
Adrian Copcea nutriţionist

Terapia psihologică, esenţială

Problemele cu greutatea, dar şi procesul de slăbire se asociază cu tulburări de afectivitate, precum depresia şi scăderea stimei de sine. Prin urmare, intervenţia unui psiholog poate face diferenţa între reuşita unui regim de slăbire şi eşecul unui astfel de demers. „Dietele pot însemna o presiune psihologică prea mare pentru un demers care trebuie să decurgă firesc şi care, pentru reuşită, implică o stare psihologică favorabilă", menţionează medicul nutriţionist Adrian Copcea.

30 de minute de mişcare zilnic, ideal

Este esenţial ca dieta hipocalorică să fie însoţită de activitate fizică. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Clinica Mayo, mişcarea intensifică rata metabolismului bazal, care joacă un rol esenţial în topirea grăsimilor. Ideal ar fi să se realizeze câte 30 de minute de activitate fizică zilnic. Însă, dacă timpul nu vă permite să faceţi mişcare zilnic, în zilele în care nu faceţi sport, mergeţi mai mult timp pe jos, alegeţi scările în locul liftului, faceţi întinderi sau jogging pe loc. De asemenea, se recomandă respectarea programului de somn (de preferat, şapte-opt ore pe noapte), deoarece lipsa somnului creşte nivelul grelinei (hormon responsabil de senzaţia de foame) şi scade nivelul leptinei (hormon responsabil de senzaţia de saţietate ).

Trucuri pentru a slăbi eficient

Faceţi mişcare zilnic, deoarece îmbunătăţeşte rata metabolismului

Combaterea obezităţii şi, implicit, problema controlului ponderal sunt extrem de complexe. De aceea, pierderea kilogramelor nu ar trebui să se rezume numai la „slăbit". „Concentrarea doar pe acest aspect este motivul principal al nereuşitelor intervenţiilor terapeutice în obezitate. Succesul în controlul ponderal este asigurat doar printr‑o abordare structurată şi pe termen lung, care presupune scădere ponderală şi, ulterior, menţinerea greutăţii", explică prof. dr. Gabriela Roman de la Universitatea „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca. În aceste condiţii, medicii propun dieta moderat hipocalorică (reducerea cu aproximativ 600 de calorii a aportului caloric obişnuit) şi activitate fizică zilnică, individualizate. Însă adoptarea unei diete hipocalorice implică o serie de reguli simple.

Evitaţi mâncatul pe fond emoţional!

Multe persoane nu reuşesc să slăbească pentru simplul motiv că folosesc mâncarea nu doar pentru a-şi potoli foamea, ci şi ca pe un scut în faţa stresului zilnic. Mai exact, acestea se hrănesc pe fond emoţional. Din această cauză, există riscul consumării unei cantităţi de alimente mult mai mari decât are corpul nevoie. Mâncatul pe fond emoţional survine îndeosebi seara, după serviciu. Nutriţioniştii spun că foamea de seară se poate potoli numai cu un iaurt sau cu un fruct. Condiţia este ca, pe parcursul zilei, organismul să nu fie înfometat. Alte situaţii în care suntem tentaţi să mâncăm pe fond emoţional sunt cele în care suntem lipsiţi de energie sau plictisiţi.

Forma morbidă se tratează chirurgical

Potrivit medicilor, dieta şi activitatea fizică sunt suficiente pentru a slăbi în cazurile de obezitate de stadiul 1 (IMC<35 kg/m²). Dar cazurile patologice de obezitate se pot trata în sala de operaţie. Chirurgia obezităţii se aplică cu succes şi la noi în ţară, iar bolnavii au la dispoziţie trei metode de tratament. Gastric banding (montarea laparoscopică a unui inel de silicon ajustabil), Gastric Sleeve şi Gastric bypass sunt metode minim invazive, cu rezultate spectaculoase. Costul acestor intervenţii este acoperit de CNAS, însă pacientul trebuie să acopere materialele sanitare, care costă între 2.200 şi 4.800 de euro.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate"

image

- Dosar: Nu lăsa obezitatea să-ţi umbrească viaţa!
- Care sunt consecinţele excesului de kilograme asupra organismului
- Metode şi tehnici chirurgicale de tratament
- Ce alte efecte benefice are chirurgia bariatrică
- Reportaj: Cum îşi aleg românii metodele de contracepţie
- Cancerul de prostată va fi tratat prin corecţie genetică
- Ce riscuri implică oscilaţiile de tensiune arterială
- Antialergice, doar la sfatul medicului!
- Salcâmul protejează sistemul nervos
- Remedii uşoare pentru picioare grele
- 5 schimbări în dietă benefice pentru organism
- Să rămâi tânăr mai mult timp e la îndemână!

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite