Efecte nocive ale îndulcitorilor artificiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosite în exces, aspartamul şi zaharina pot deregla apetitul alimentar şi pot da probleme digestive, favorizând chiar apariţia cancerului. Produsele care conţin îndulcitori artificiali ar trebui consumate doar de diabetici şi fără să se depăşească doza zilnică permisă, spun specialiştii.

Orice aliment de tip „light" conţine înlocuitori artificiali ai zahărului, fie că este vorba despre produse de cofetărie (biscuiţi, napolitane, prăjituri sau ciocolată), despre băuturi răcoritoare carbogazoase sau necarbogazoase ori despre cele energizante. Aceşti îndulcitori pot fi fără calorii, iar aici pot fi incluse zaharina (E954), aspartamul (E 951), acesulfamul-K, sucraloza (E 955) şi ciclamaţii de calciu ori de sodiu sau acidul ciclamic (E 952).

O altă categorie sunt îndulcitorii cu calorii, precum malitolul, lactitolul şi xilitolul. Aceştia au în jur de două calorii pe gram şi, dacă sunt consumaţi într-o cantitate mai mare de 40 de grame pe zi, pot avea efect laxativ. „Cei mai periculoşi îndulcitori artificiali sunt cei fără calorii, aşa-numiţii îndulcitori intenşi chimici de sinteză. Acesştia au o putere de îndulcire de câteva sute de ori mai mare decât zahărul şi adesea sunt folosiţi în amestec pentru a masca gustul metalic sau amar al unora dintre ei", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de  Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Favorizează îngrăşarea

Chiar dacă nu au calorii, prin folosirea pe temen lung, îndulcitorii artificiali pot duce la acumularea kilogramelor, deoarece duc la creşterea apetitului alimentar. Astfel, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, îndulcitorii artificiali nu ar trebui consumaţi de persoanele fără probleme de sănătate în ideea că nu îngraşă, când de fapt ei produc tulburări cu efecte majore asupra greutăţii.

„Senzaţia de dulce dată de îndulcitorii artificiali fără calorii ajunge la creier, iar organismul aşteaptă să primească şi calorii. Dar pentru că acestea nu există în alimentul consumat, organismul le va reţine din alte alimente, în cantitate chiar mai mare decât dacă am fi consumat îndulcitori cu calorii. Prin urmare, produsele cu asemenea îndulcitori sunt chiar mai periculoase decât cele cu zahăr", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pot da cancer la nivel uro-genital

În unele ţări, folosirea zaharinei şi a ciclamaţilor a fost interzisă după ce mai multe studii au asociat aceşti îndulcitori cu apariţia cancerului de vezică urinară, a celui genital sau la nivelul prostatei. Au existat însă specialişti care au contestat rezultatele acestor studii. Cert este că folosirea îndelungată a zaharinei produce dureri de cap, dificultăţi de respiraţie, reacţii alergice şi tulburări ale tranzitului intestinal. Astfel de probleme au fost asociate şi cu consumul ridicat de aspartam sau de sucraloză, printre posibilele efectele secundare ale folosirii acestora numărându-se şi palpitaţiile, anxietatea şi stările depresive. De altfel, specialiştii nu recomandă niciunul dintre tipurile de îndulcitori artificiali copiilor şi femeilor însărcinate. 

Citiţi eticheta înainte!

Îndulcitorii artificiali se găsesc nu doar în alimentele de tip „light", ci şi în compoziţia unor medicamente, a pastilelor pentru gât, a siropului de tuse, dar şi în snaks-uri, supe instant, sosuri sau în diferite conserve. Pentru a limita consumul acestor îndulcitori, este indicat să se citească eticheta alimentelor şi să se evite cele care îi conţin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite