Educarea, strategia optimă contra infecţiei HIV/SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, incidenţa şi prevalenţa de cazuri de infectare HIV/SIDA de la noi sunt relativ constante. Totuşi, România are un profil aparte din acest punct de vedere, dat fiind numărul neobişnuit de mare de cazuri de infectare cu HIV/SIDA în rândul tinerilor.

Concret, până la sfârşitul anului 2009, din totalul celor peste 16.000 de cazuri înregistrate, mai mult de o treime sunt în rândul celor cu vârste peste 14 ani.

Explicaţia este pusă de specialişti pe seama comportamentului sexual tipic adolescenţilor. Potrivit studiului „Anchetă privind comportamentele cu risc de transmitere HIV în rândul tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA în România" realizat în 2009, două treimi din participanţi şi-au început viaţa sexuală, în medie, la 17 ani şi 14% din tinerii seropozitivi au dezvăluit partenerilor sexuali, stabili sau ocazionali, diagnosticul lor.

Campanie în şcoli şi în licee

În acest context, a fost lansată ieri campania „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România", cu adresare pentru mai multe grupuri-ţintă: elevi, cadre didactice, personal medical. 

Proiectul îşi propune să ofere tinerilor cu vârste între 15 şi 25 de ani informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA, pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele seropozitive.

Campania se va desfăşura în 10 judeţe (Bucureşti, Bacău, Cluj-Napoca, Constanţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Timiş şi Vaslui) şi se va încheia în 2011, la sfârşitul lunii aprilie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite