După 30 de ani, şansele de concepţie scad vertiginos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabilitatea de a rămâne însărcinată scade după această vârstă, deoarece rezerva de ovule de la naştere ajunge la 12 la sută. Un calcul matematic va putea permite stabilirea vârstei la care se instalează menopauza, precum şi rata cu care rezerva ovarelor este distrusă de anumite tratamente.

Spre deosebire de bărbaţi, care produc spermă în fiecare secundă a vieţii lor reproductive, femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodată, adică cu aproximativ două milioane de ovule. Doar 450 de milioane din acestea se maturizează complet de-a lungul vieţii, oferind şansa femeilor de a rămâne însărcinate. În timp, acest număr scade.

Un studiu britanic a urmărit în premieră fertilitatea femeii de la naştere până la intrarea la menopauză. Potrivit acestuia, la vârsta de 30 de ani, femeile mai au, în medie, doar 12 la sută din ovulele cu care se nasc. La 40 de ani, situaţia este şi mai sumbră: rezerva scade la trei la sută.

Stilul de viaţă haotic împuţinează ovulele

„Unele femei aşteaptă următoarea promovare sau partenerul ideal pentru a avea un copil şi adesea nu realizează cât de drastic li se împuţinează rezerva ovariană după vârsta de 35 de ani", atrage atenţia Tom Kelsey, medic la Universitatea „St. Andrews", unul dintre specialiştii care au realizat studiul.

Cercetarea a analizat fragmente de ţesut ovarian recoltate de la 325 de femei de vârste diferite. Informaţiile au fost procesate cu ajutorul unui program care a estimat gradul de declin al rezervei de ovule de-a lungul timpului.

Conform acestora, stilul de viaţă are o mică influenţă asupra fertilităţii până la vârsta de 25 de ani, dar după această vârstă, felul în care o femeie are grijă de corpul ei îşi spune cuvântul şi asupra şanselor de a rămâne însărcinată. Descoperirile privind ceasul biologic feminin pot fi de ajutor şi femeilor aflate sub chimio- sau radioterapie, tratamente cu efecte negative asupra rezervei ovariene.

Rezultatele obţinute vor permite calcularea proporţiei de ovule distruse de tratament şi vor stabili vârsta intrării la menopauză. În unele cazuri, cea mai bună şansă a femeii de a rămâne însărcinată este recoltarea de ovule sau de fragmente de ţesut ovarian şi păstrarea lor la rece, pentru fertilizare in vitro după eliminarea celulelor canceroase.

Infecţiile, cauze de infertilitate

Deşi cercetările în domeniul fertilizărilor in vitro au evoluat, vârsta rămâne principalul impediment în reuşita acestora. În plus, multe femei pot prezenta şi diferite afecţiuni organice care fac dificilă reproducerea sau păstrarea unei sarcini. „Inflamaţiile pelviene (anexitele) cronice reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei. Acestea sunt infecţii repetate netratate sau tratate necorespunzător, care duc la obstrucţie tubară. Pot fi cauzate de o multitudine de germeni, nu doar de Chlamydia", menţionează medicul Mihai Dimitriu, specialist ginecolog de la Spitalul „Sf. Pantelimon" din Bucureşti.

Infertilitatea poate să apară şi din cauza trompelor înguste din naştere, care fac dificilă trecerea ovulului de la ovar către uter. Sindromul ovarului polichistic, distrofia ovariană şi infecţiile ovariene sunt alte cauze de infertilitate. De asemenea, anomaliile de formă şi de structură ale uterului, polipii şi fibroamele de la acest nivel pot duce la avorturi repetate.

Dereglările hormonale sunt o altă cauză importantă a infertilităţii. Afecţiunile tiroidiene, mai ales hipofuncţia glandei, pot afecta ciclul menstrual, iar tiroiditele autoimune pot duce la avorturi repetate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite