Dulciuri bune pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fructele, ciocolata şi prăjiturile de casă sunt cele mai indicate deserturi pentru cei mici. Dulciurile sunt pe locul întâi în topul cadourilor de Moş Nicolae. Atenţie însă la calitate şi la cantitate! Unele deserturi pot fi  greu digerabile şi pot da tulburări digestive.

Puţin zahăr nu strică, spun specialiştii. Dimpotrivă, creierul chiar are nevoie de zahăr pentru stimularea memoriei, a capacităţii de concentrare şi de învăţare.

În plus, alimentele care conţin zahăr stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează bună-dispoziţie, reduce stările depresive şi ajută la obţinerea unui somn odihnitor. Totuşi, aceste beneficii există numai în situaţia unui aport moderat de zahăr.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă ca zahărul din alimentaţie să nu depăşească 50-60 g pe zi. Trebuie să ţinem cont, însă, că dulciurile nu sunt singurele alimente cu un conţinut bogat de zahăr.

Zahărul se găseşte ascuns în pâine, în sosurile din comerţ, în cerealele pentru copii şi în băuturile răcoritoare.

Zahărul brun, de preferat celui alb

Un singur gram de zahăr are patru calorii. De aceea, excesul de dulciuri duce în timp la obezitate. O persoană care mănâncă multe dulciuri concentrate sau pâine şi bea sucuri acidulate dulci ajunge să consume aproximativ 150-200 g de zahăr zilnic.
În plus, un consum excesiv de zahăr vitregeşte organismul de elemente nutritive.

Acest îndulcitor natural nu conţine nici vitamine, nici minerale, prin urmare nu are niciun alt beneficiu asupra sănătăţii decât menţinerea constantă a glicemiei. „Ar fi de preferat să folosim pentru prepararea deserturilor şi ca îndulcitori pentru cafea sau ceai zahărul brun sau mierea.

Zahărul brun este identic cu cel alb din punct de vedere caloric, însă este mai puţin rafinat şi, de aceea, conţine şi urme de vitamine şi minerale”, susţine medicul primar Mihaela Ionescu, de la Institutul de Boli Metabolice şi Nutriţie „N. Paulescu” din
Bucureşti.

De asemenea, zahărul alb poate fi înlocuit cu fructoză. Însă nu cu cea adăugată în alimentele dulci din comerţ, ci cu aceea în stare naturală, care se găseşte în fructe.

Care sunt cele mai bune dulciuri?

„Copiii au nevoie de un aport mai mare de glucide decât adulţii, deoarece ei se joacă, aleargă şi, deci, consumă mai multă energie. Însă asta nu înseamnă să îi dăm copilului să mănânce o ciocolată întreagă sau o prăjitură mare, care se digeră foarte greu”, atrage atenţia specialistul.

La desert sunt de preferat fructele, câteva pătrăţele de ciocolată şi, mai ales, tartele şi prăjiturile cu fructe făcute în casă. „De Moş Nicolae, decât să le dea copiilor prăjituri cu ciocolată şi sucuri din comerţ, părinţii ar trebui să le  pregătească o plăcintă cu mere şi scorţişoară şi un suc natural din portocale”,  recomandă medicul Mihaela Ionescu.

Sucurile distrug dantura micuţilor

Dulciurile concentrate consumate regulat le afectează copiilor sănătatea danturii, mai ales dacă aceştia nu obişnuiesc să se spele des pe dinţi. „În plus, sucurile acidulate, în special cola, demineralizează dinţii”, spune medicul stomatolog Elena Marcu.

Şi sănătatea orală a bebeluşului are de suferit dacă părinţii îl lasă să adoarmă cu biberonul plin cu lapte sau cu ceai îndulcit în gură. În cazul acesta, se formează aşa-numitele carii de biberon.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite