Doar lapte matern până la şase luni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hrănirea la sân asigură toate nevoile nou-născutului, mai puţin necesarul de fier. Diversificarea alimentară ar trebui să înceapă la şase luni, iar înţărcarea, la un an, potrivit specialiştilor.

În anul 2001, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomanda hrănirea exclusiv la sân a bebeluşilor pe perioada primelor şase luni. Cu alte cuvinte, în acest interval, nou-născutul nu trebuie să primească ceaiuri, lapte praf sau alte alimente. De atunci, recomandarea nu a suferit modificări, dar un studiu publicat în ianuarie în „British Medical Journal" propune reducerea acestei perioade la patru luni. Argumentul specialiştilor britanici este acela că prelungirea alimentaţiei exclusiv la sân creşte riscul bebeluşilor de a face anemie feriprivă, alergii alimentare şi boală celiacă (enteropatie glutenică).

De la 3 luni se administrează fier

Problema cu fierul este că micuţul vine pe lume cu o rezervă de fier care acoperă primele trei luni de viaţă, iar laptele matern îl conţine în cantităţi insuficiente (deşi fierul din lapte se absoarbe într-o proporţie de cinci ori mai mare decât cel din suplimentele farmaceutice). „După vârsta de trei luni, fiecare copil hrănit la sân ar trebui să primească suplimente de fier, timp de 20-30 de zile pe lună, până când începe diversificarea alimentară", explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Cât despre problema alergiilor alimentare, copilul poate fi pregătit pentru a nu dezvolta intoleranţă la lactoză, o proteină din laptele de vacă. „Atunci când copilul împlineşte vârsta de 5-6 luni, deci când se apropie diversificarea alimentară, trebuie să primească mici cantităţi de proteine din lapte de vacă sub formă de brânză calcică", menţionează prof. dr. Marin Burlea. Aceasta se prepară în casă, din lapte de vacă şi din pastile de calciu lactic, ce brânzesc laptele, la fierbere. 

Previne anxietatea şi depresia

În România, doar 16% din bebeluşi beneficiază de lapte matern până la vârsta de 6 luni, potrivit unor studii realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) din Capitală. Numeroase studii arată că laptele matern are proprietăţi antialergice şi antiinfecţioase şi protejează copilul de riscul obezităţii. Atât nutrienţii din laptele matern, cât şi legătura mamă-făt care se creează în timpul alăptării protejează sănătatea psihică a viitorilor adolescenţi. Potrivit cercetătorilor australieni de la Institutul pentru Sănătatea Copilului "Telethon", bebeluşii hrăniţi la sân minimum şase luni devin adolescenţi mai puţin agresivi, anxioşi sau depresivi. În plus, laptele matern îi face pe copii mai inteligenţi, arată un studiu realizat la Universitatea Oxford.

„Spitalul prieten", ajutor pentru mamă

Există un motiv principal pentru care mama nu ajunge la cele şase luni de alăptare. „Perioada critică este cea de după externare, când mama, lipsită de suport medical, are iniţiativa de a folosi suplimente, fie pentru că are impresia că cel mic nu se satură, fie pentru că trece prin «furia laptelui» (umflarea sânilor, care devin dureroşi, îngreunând hrănirea micuţului)", atrage atenţia medicul pediatru Alin Stănescu de la IOMC. Pentru a preveni acest fenomen, 35 de maternităţi din ţară sunt active în reţeaua UNICEF „Spital prieten al copilului", care are ca scop pregătirea mamelor pentru o alăptare corectă şi menţinerea legăturii cu cadrele medicale şi după ieşirea din spital.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite