Distracţia de la piscină se poate lăsa cu infecţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care merg la piscină trebuie să fie sănătoase, să nu aibă leziuni deschise sau boli dermatologice. În lipsa unor măsuri de igienă adecvate, aglomeraţia de la bazin poate favoriza boli ce vizează pielea, unghiile, ochii, urechile şi tubul digestiv.

Vara creşte frecvenţa îmbolnăvirilor dermatologice determinate de micoze la nivelul pielii picioarelor sau al unghiilor. Mulţi dintre cei care suferă de aceste probleme le-au dobândit în urma mersului la piscină. „Infecţiile fungice precum ciuperca piciorului sau onicomicozele se pot lua de pe cimentul din jurul bazinului sau de pe grătarele de la duş. Din acest motiv, sunt obligatorii folosirea papucilor personali, duşul la plecare şi aplicarea unor creme sau a unor sprayuri antimicotice, care să prevină infectarea", recomandă medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Citiţi şi:

Vara, sezon de vârf la meningitele virale

Ce boli periculoase poți să iei când mergi la ștrand

Nu imediat după epilat!

Piscina poate să devină un rezervor de microbi pe măsură ce clorul se evaporă din apă. Mai ales persoanele cu leziuni cutanate sau cele cu sistemul imunitar slăbit se pot infecta în acest fel. De asemenea, medicii recomandă să nu mergem la piscină imediat după ce ne-am epilat sau ne-am ras. „Pot apărea infecţii bacteriene, precum stafilocociile cutanate, furunculele, eczemele, foliculitele, dermatitele de contact sau pruritul (mâncărimi) localizat sau generalizat", atrage atenţia medicul dermatolog. 

Conjunctivita de bazin, un risc

Contactul cu apa piscinelor poate duce la conjunctivită, adică inflamarea mucoasei de pe faţa internă a pleoapelor. De vină poate fi clorul sau chiar bacterii precum Chlamydia. Afecţiunea se manifestă prin senzaţii de uscăciune, de înţepături şi de corp străin la nivelul ochilor, iar în cazul infecţiilor bacteriene se poate manifesta prin secreţii purulente. Purtarea ochelarilor pentru înot scade mult acest risc.

În plus, studiile belgiene de la universitatea Catolică Louvain din Bruxelles au arătat că inhalarea clorului creşte nu doar riscul declanşării unor crize de astm la persoanele care suferă de această afecţiune, ci şi de a apariţie a bolii la adolescenţii sănătoşi. O altă posibilă consecinţă a inhalării de clor este apariţia rinitei alergice. De asemenea, pătrunderea apei în urechi poate pune probleme de tipul otitelor externe, de cauze micotice, soldate cu dureri şi cu senzaţia de ureche înfundată. Mai ales persoanele care fac frecvent dopuri de ceară pot avea de suferit din cauza contactului cu apa. Vizita la medicul ORL-ist, pentru desfundarea urechilor înainte de a merge la piscină, este o măsură eficientă de protecţie.

Probleme digestive, mai ales la copii

Nu în ultimul rând, înghiţirea accidentală a apei din piscină poate duce la enterocolite. Aceasta pentru că Escherichia coli se găseşte nu numai pe legumele nespălate, ci şi în apa „aglomerată". În cazul copiilor, riscurile sunt mai mari în ceea ce priveşte infecţia cu Giardia, cu oxiuri şi cu limbrici, paraziţi pe care îi pot lua din apă, dar şi de pe robinetele sau de pe clanţele toaletelor. Un motiv în plus pentru a păstra corect igiena mâinilor.

Vulnerabilitate

Persoanele cele mai expuse riscului de îmbolnăvire în urma mersului la piscină sunt cele cu un sistem imunitar deficitar, deci inclusiv femeile însărcinate şi copiii mici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite