Disperarea stimulează donarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile continuă să susţină că România nu se confruntă cu o criză de sânge, ci doar că "solicitările sunt mai mari decât oferta", după cum se exprima dr. Florentina Vlădăreanu,

Autorităţile continuă să susţină că România nu se confruntă cu o criză de sânge, ci doar că "solicitările sunt mai mari decât oferta", după cum se exprima dr. Florentina Vlădăreanu, directorul Institutului Naţional de Hematologie.
În sprijinul acestei afirmaţii se dau exemple din celelalte ţări europene, care, la rândul lor, nu recoltează suficient sânge de la donatori. În tot acest timp, cazurile concrete, în care se solicită ajutorul pentru un pacient aflat pe patul spitalului, reuşesc să aducă la centrele de donare zeci de oameni. Aşa s-a întâmplat în primăvară, când un copil de 10 luni, internat la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, a avut nevoie de sânge. O prietenă de familie a trimis un mesaj pe internet, prin care se căutau donatori cu grupa de sânge O negativ. "Primeam şi 25 de mesaje pe zi de la oameni care voiau să meargă să dea sânge", ne-a declarat mama copilului, C. Lupaşcu. Copilul a fost salvat, dar mesajul continuă să fie transmis din om în om, aşa cum, pe vremuri, se trimiteau prin poştă scrisorile în lanţul Sf. Anton. Dacă acele mesaje erau simple superstiţii, solicitările de sânge prin internet arată că se petrece o dramă reală.
Weekend fără donare
Copilul a fost diagnosticat, într-o vineri, cu o infecţie intraspitalicească şi avea nevoie de sânge pentru că îi scăzuseră trombocitele, existând riscul unor hemoragii incontrolabile. Rudele, prietenii şi cunoştinţele nu au avut unde să doneze sânge pentru că în weekend nu se lucrează la centrul de transfuzie. Aşa cum semnala Adevărul, într-un articol în ziarul de luni, nici tânăra care a căzut de la etaj din cauza unui incendiu nu a putut beneficia de sânge din partea familiei, din acelaşi motiv.
Biserica nu se implică
Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge şi Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate au încercat să găsească soluţii pentru a-i determina pe oameni să meargă la centrele de donare. "În România, donarea are o conotaţie negativă, pe când străinii sunt mândri că sunt donatori", a declarat Aimee Bugner. FDBS a căutat la Biserică sprijin pentru o campanie de promovare, dar nici măcar nu a fost primită. "De 16 ani, încerc o colaborare cu Biserica. Când am reuşit să stau de vorbă cu cineva mi s-a răspuns
Vreţi să-i sângerăm în biserică?
, după care mi-a închis telefonul", a declarat Aimee Bugner.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite