Discul artificial redă mobilitatea coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa discurilor intervertebrale, coloana  şi-ar pierde mobilitatea
În lipsa discurilor intervertebrale, coloana şi-ar pierde mobilitatea

Discurile intervertebrale distruse în urma unor traumatisme sau în urma unor boli degenerative pot fi înlocuite acum cu unele artificiale, disponibile de puţin timp şi în România.

Cu o structură anatomică rotunjită şi plată, discurile intervertebrale sunt foarte importante pentru mobilitatea coloanei. Traumatismele şi bolile degenerative pot fisura discul şi pot comprima rădăcini nervoase, provocând durere.

În ce constă intervenţia chirurgicală clasică

Discurile intervertebrale distruse sunt tratate în prezent prin trei tipuri de intervenţii. Prima dintre ele presupune îndepărtarea discului intervertebral nefuncţional şi fuzionarea a două sau mai multor corpuri vertebrale.

Această intervenţie blochează mişcarea dintre vertebrele sudate, dar fără a afecta mobilitatea bolnavului. După această operaţie însă, discurile din preajma zonei în care s-a realizat fuziunea pot suferi şi ele o degenerare în timp, ca urmare a efortului suplimentar pe care trebuie să-l facă pentru a permite mobilitatea. Cea de-a doua intervenţie, apărută relativ recent în România, se numeşte nucleoplastie cu ozon.

Ea se utilizează ca tratament al durerii în bolile degenerative şi constă în injectarea de ozon medical la nivelul discului intervertebral, pentru a-l deshidrata şi pentru a reduce astfel compresia lui pe rădăcinile nervoase, care cauzează durerea. A treia şi cea mai nouă metodă este înlocuirea discului lezat cu unul artificial.

Este util în traumatismele grave

Discul intervertebral artificial poate înlocui un disc distrus din regiunea cervicală sau lombară, astfel încât să asigure o mobilitate cât mai normală coloanei vertebrale.

Aceste discuri sintetice sunt utile îndeosebi în cazul unor traumatisme vertebrale severe, în care metoda chirurgicală clasică nu este eficientă. Implantul poate fi utilizat şi în cazul persoanelor cu hernie de disc sau cu dureri de spate severe, care au indicaţie chirurgicală.

Are o durată lungă de funcţionare

Discul este format din două piese din oţel inoxidabil, care se articulează una pe cealaltă prin intermediul unei bile. Astfel, se păstrează o distanţă între vertebre, ceea ce permite mobilitatea coloanei.

Aceste piese sunt ataşate pe vertebrele apropiate cu ajutorul unor şuruburi. Teoretic, durata de funcţionare a discului artificial este de 20-30 de ani, însă nu există date care să susţină această idee, pentru că el a fost creat de puţin timp.

Ce trebuie să ştii despre procedură

-Incizia chirurgicală este mică, de aproximativ patru centimetri.

-Perioada de recuperare este de două săptămâni, faţă de trei-şase luni, cât durează cea de după intervenţia chirurgicală clasică.

-Preţul protezei este suportat în întregime de către pacient.

-În cazuri rare, s-au raportat reacţii alergice la metalul din care este fabricat discul artificial.

-Persoanele care au un disc artificial implantat trebuie să evite sporturile şi activităţile care suprasolicită coloana.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru Şeful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti Preşedintele Societăţii de Neurologie din România

Studiile clinice realizate în acest domeniu nu au arătat o superioritate a acestor discuri artificiale nici în ceea ce priveşte mobilitatea mai bună a coloanei, nici în reducerea durerilor neuropatice generate de compresiile pe rădăcinile nervoase adiacente.

Prin prisma acestor date, înlocuirea discului cu unul artificial şi-ar găsi utilitatea doar după traumatisme vertebrale severe, în care tehnicile clasice de „fuziune de corpuri vertebrale" nu ar mai putea fi utile. În plus, o astfel de intervenţie este mult mai costisitoare decât operaţiile pe care neurochirurgii din România le fac în mod curent şi care, în mâinile unor profesionişti, dau rezultate cel mai adesea foarte bune.

 Ştiai că...

...discul artificial nu este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite