Din ce cauze apare tristeţea după sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocajele legate de actul sexual sunt una dintre cauzele insatisfacţiei
Blocajele legate de actul sexual sunt una dintre cauzele insatisfacţiei

Această stare afectează cu precădere sexul feminin şi este cauzată de tensiuni care ţin de relaţie ori de propria persoană. O femeie din trei are o stare negativă după terminarea actului sexual, potrivit unor statistici. Însă şi bărbaţii se pot confrunta cu această problemă.

În mod normal, după actul sexual, în organism se eliberează endorfine, cunoscuţi ca hormoni ai fericirii. Cu toate acestea, în cazul unor persoane, deopotrivă femei şi bărbaţi, sexul poate da stări de tristeţe, de tensiune şi de anxietate. Aceste trăiri sunt denumite medical disforie postcoitală şi nu au cauze organice, ci psihologice, care vin din tensiunile persoanei în cauză. „Stările de tristeţe au surse diferite. Cel mai adesea, este vorba despre raportarea persoanei respective la actul sexual, la reguli morale, la interdicţii ce vin din educaţie. Ele pot fi şi urmarea unor experienţe marcante. Toate acestea aduc o încărcătură negativă în actul sexual. Pot apărea sentimente de vinovăţie, de teamă, de nelinişte, de angoasă etc.", spune Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Semnul unor probleme în relaţie

Tristeţea care apare după sex poate rezulta şi din tensiunile persoanei în cauză privind conflictele nerezolvate din relaţie sau din sentimentul că nu este iubită. În alte cazuri, tensiunea poate fi legată de propria persoană. De exemplu, ea poate fi dată de vina de a întreţine relaţii sexuale cu un partener cu care persoana respectivă nu este căsătorită sau cu o persoană din afara relaţiei oficiale.

„Procesul de vindecare presupune, în primul rând, conştientizarea problemei, înţelegerea cauzelor sale şi luarea unor decizii în cazurile în care de vină sunt problemele din relaţie. Sigur, acest proces este diferit de la o persoană la alta şi depinde în mare măsură de disponibilitatea persoanei afectate de a face o schimbare în viaţa sa", mai spune psihologul Lena Rusti. Pentru că de multe ori are cauze psihologice profunde, cel mai bun mod de a trata disforia postcoitală este psihoterapia. 

"Procesul de vindecare presupune, în primul rând, conştientizarea problemei şi înţelegerea cauzelor sale.''
Lena Rusti psiholog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite