Dieta şi depresia, un cerc vicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carenţele de vitamine din grupul B, de acizi graşi Omega 3 şi de aminoacizi sunt factori favorizanţi ai depresiei. Specialiştii pun incidenţa tot mai mare a depresiei din ultimele decenii şi pe seama dietei moderne bogate în grăsimi nesănătoase şi cu o concentraţie prea mare de sare.

Că incidenţa depresiei a crescut alarmant în ultimele decenii este un fapt semnalat în nenumărate rânduri de statisticile internaţionale.

Un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arăta că, în comparaţie cu anii '40, incidenţa acestei tulburări psihice creşte cu 8 la sută pe an şi apreciază că, până în anul 2020, ea va deveni a doua cauză de mortalitate în lume, din cauza suicidului, după bolile cardiovasculare.

De vină pentru acest fenomen alarmant este în mare parte stilul de viaţă, spun specialiştii, iar alimentaţia este o componentă deloc de neglijat.

Fast-food-ul tulbură dispoziţia

Substanţele provenite din alimentele şi din lichidele pe care le consumăm influenţează funcţionarea neurotransmiţătorilor, iar aceştia, la rândul lor, ne influenţează comportamentul şi dispoziţia. Neurotransmiţătorii care controlează dispoziţia sunt dopamina, serotonina şi norepinefrina.

O serie de studii au arătat că alimentele de tip fast-food interferează cu receptorii de dopamină din creier şi reduc capacitatea naturală a creierului de a simţi plăcerea.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au descoperit că grăsimile „rele" din alimentaţia modernă scad drastic nivelul serotoninei şi au ca efect apariţia depresiei, nervozităţii, violenţei şi gândurilor de suicid.

Mecanismul prin care alimentaţia fast-food influenţează nivelul norepinefrinei nu este încă pe deplin cunoscut, una dintre teorii incriminând cantitatea mare de sare din aceste alimente.

Lipsa unor nutrienţi, o altă cauză

Anumite deficite nutriţionale pot, de asemenea, să favorizeze apariţia depresiei, susţin nutriţioniştii. „Aportul redus de Omega 3, de vitamine din grupul B (B2, B6 şi B12 în special), de magneziu şi de proteine de bună calitate poate contribui la instalarea depresiei, acestea fiind substanţe vitale pentru celulele nervoase", potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

S-a observat că această tulburare este de 60 de ori mai frecventă în Noua Zeelandă, unde consumul de fructe de mare (surse importante de Omega 3) este de aproape patru ori mai redus decât în Japonia.

De altfel, un studiu efectuat de medicul Andrew Stroll de la Universitatea „Harvard" a arătat că suplimentele cu Omega 3 sunt eficiente ca metodă de atenuare a depresiei. 40 de persoane depresive au primit asemenea suplimente în cadrul studiului şi au declarat o îmbunătăţire a stării psihice.

„O teorie susţine că grăsimile bune din peşte sunt cele care au făcut posibilă dezvoltarea pe care a cunoscut-o creierul uman", spune profesorul Mencinicopschi.

O consecinţă a evoluţiei

Obiceiurile noastre alimentare s-au schimbat pe măsură ce am evoluat, însă organismul nu s-a adaptat pe deplin la ele deocamdată, potrivit unor teorii. De milioane de ani, dieta era formată din legume, seminţe, fructe, insecte şi, relativ recent, din carne.

Cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, adică atunci când cerealele au început să fie cultivate, aportul de carbohidraţi a crescut tot mai mult. Potrivit specialiştilor, excesul de carbohidraţi reduce drastic nivelul de serotonină de la nivelul sistemului nervos central, iar nivelul scăzut al acestui neurotransmiţător conduce la depresie.

Un efect similar îl are şi excesul de grăsimi de origine animală. „Consumul crescut de grăsimi animale reduce fluiditatea membranei neuronale, ceea ce afectează neurotransmisia. Alimentaţia oamenilor primitivi nu abunda în grăsimi", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Aminoacizii, posibil tratament

Depresia poate apărea şi pe fondul unui deficit de aminoacizi, elemente vitale pentru organism. Trei aminoacizi influenţează în mod deosebit producţia dopaminei, serotoninei şi norepinefrinei: triptofanul, fenilalanina şi tirozina.

Suplimentele alimentare cu aminoacizi sunt recomandate de unii specialişti depresivilor, în locul medicamentelor clasice sau în paralel cu acestea dacă depresia este severă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite