Dieta indicată în caz de afecţiuni ale ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organ care cântăreşte aproximativ 2 kilograme, ficatul realizează peste 500 de funcţii în organism. Alimentele prăjite, cele care conţin sare sau acizi graşi Omega 6 în exces, grăsimile hidrogenate, carnea roşie şi dulciurile concentrate agresează ficatul.

În cazul în care ficatul nu mai funcţionează corespunzător sunt perturbate digestia, absorbţia şi stocarea substanţelor nutritive. Unele medicamente contra afecţiunilor hepatice afectează şi mai mult activitatea ficatului. Specialiştii afirmă că adoptarea unui anumit regim alimentar poate întări răspunsul organismului la tratamente şi poate inhiba efectele nocive ale acestora.

„Persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului le este recomandat consumul de carne slabă de pui, de curcan, de vită, de peşte slab, de brânză slabă de vacă, de iaurturi, lapte bătut, urdă, caş, pâine integrală şi de legume (fierte sau crude, sub formă de salate)", spune Livia Nena, biolog nutriţionist.

De evitat sunt băuturile alcoolice, carnea grasă şi afumată, prăjelile de orice tip, brânzeturile grase şi fermentate, excesul de ouă (maximum trei ouă pe săptămână), legumele uscate (mazăre, fasole, linte), băuturile acidulate sintetice, produsele alimentare cu aditivi.

Proteinele regenerează ficatul

În caz de hepatită C, afecţiune virală de care suferă aproximativ un milion de români, specialiştii atrag atenţia asupra menţinerii unui echilibru între aportul alimentar, activitatea fizică şi administrarea de medicamente care au în vedere stimularea sistemului imunitar şi regenerarea ficatului.

Dieta acestor persoane trebuie să conţină fructe şi legume bogate în antioxidanţi (mere, struguri, pepene, lămâi, portocale, grepfrut, dovlecei, conopidă, roşii, morcovi, cartofi, ardei gras, spanac) şi lactate. Pe lângă aceste alimente, în dietă trebuie incluse şi proteinele, provenite din peşte, carne de vită sau de pui. Proteinele combat infecţiile, stimulează regenerarea ficatului şi menţin masa musculară.

În lipsa tratamentului adecvat, o treime din bolnavii de hepatită C ajung la complicarea bolii cu ciroză comparativ cu cei care se tratează şi care, în plus, renunţă la consumul de alcool. Alcoolul este extrem de nociv în cazul acestor bolnavi, deoarece ficatul nu-l mai poate metaboliza. Pe lista restricţiilor alimentare se află şi cantitatea de sare ingerată, care poate duce la retenţia de lichide. În schimb, la fel ca în cazul hepatitei C, trebuie crescut aportul de fructe şi de legume proaspete.

Ciocolata, benefică în caz de ciroză

Deşi ciocolata trebuie consumată cu prudenţă de bolnavii care suferă de ciroză, ea prezintă o serie de beneficii. Un studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Colegiului Imperial din Londra arată că ciocolata neagră, care conţine minimum 75% cacao, limitează creşterea presiunii sanguine în cavitatea abdominală, ce poate atinge niveluri critice în cazul acestor bolnavi, iar în situaţii grave provoacă spargerea vaselor de sânge. Antioxidanţii din boabele de cacao ajută la relaxarea membranelor celulare din pereţii vaselor de sânge, care devin astfel mai flexibile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite