Dieta dezechilibrată ne îmbătrâneşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda gustului plăcut, alimentele nesănătoase trebuie evitate pentru că pot provoca insomnie
În ciuda gustului plăcut, alimentele nesănătoase trebuie evitate pentru că pot provoca insomnie

Cele mai periculoase sunt produsele de tip fast-food, excesul de sare în mâncare şi alimentele prăjite. Obiceiurile alimentare nesănătoase distrug scutul protector de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi ce grăbesc procesul de îmbătrânire.

Unele persoane ar putea avea o stare de sănătate excelentă şi, implicit, un aspect tânăr o perioadă îndelungată doar dacă ar renunţa la acele obiceiuri alimentare care îşi pun amprenta negativ asupra organismului, susţin medicii. „Obiceiurile alimentare sunt în strânsă legătură cu stilul de viaţă, iar cele mai multe persoane,  pe lângă faptul că se hrănesc nesănătos, sunt şi sedentare", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Primele semne ale îmbătrânirii apar la nivelul pielii care îşi pierde elasticitatea şi strălucirea prin distrugerea fibrelor de colagen şi a celor de elastină. Însă organele îmbătrânesc şi mai repede, în cazul unui stil de viaţă dezechilibrat.

Citiţi şi:  Nu faceţi abuz de dulciuri concentrate!

Fast-foodul creşte riscul de insomnie

Deşi cele mai multe persoane asociază alimentaţia de tip fast-food cu obezitatea, există şi alte riscuri. Din cauză că sunt înalt procesate, îmbogăţite cu aditivi alimentari, dezechilibrate nutriţional şi pline de calorii, aceste preparate îşi pun amprenta nu doar asupra siluetei, ci şi asupra stării de sănătate a organelor.

Ficatul are cel mai mult de suferit, deoarece este organul prin care trec toate substanţele rezultate din procesarea alimentelor înainte de a ajunge în sânge. Implicit, după o perioadă, ficatul oboseşte şi se îmbolnăveşte. Potrivit medicilor, atunci când ficatul este bolnav, apar stări de oboseală cronică, iar acest lucru se răsfrânge asupra nivelului de energie. În plus, un studiu realizat de cercetătorii suedezi a scos la iveală că persoanele care suferă de boli de ficat se confruntă frecvent cu insomnii. Este ştiut faptul că lipsa somnului îmbătrâneşte prematur organismul, fiindcă majoritatea organelor se refac doar în timpul nopţii.

Spuneţi „nu" prăjelilor!

Un alt obicei care adaugă ani în plus la vârsta reală este acela de a prăji alimentele. Nutriţioniştii ne recomandă să le evităm, în ciuda gustului plăcut, şi să preparăm alimentele la abur sau la cuptor, pentru a conserva cât mai mult vitaminele şi mineralele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite