Dieta de aur a anemicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a suplini carenţele nutriţionale care determină anemie, se recomandă creşterea consumului de carne, de verdeţuri şi de lactate. Deficitul de fier şi/sau de vitamine din complexul B sunt cel mai adesea incriminate de apariţia anemiei, o afecţiune ce afectează în special copiii şi vârstnicii.

Aproape 60% din copiii români cu vârste cuprinse între unu şi doi ani au anemie feriprivă, cauzată de o alimentaţie necorespunzătoare, arată un studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului. Reprezentanţii institutului spun că, din cercetările realizate de-a lungul timpului, au reieşit o serie de deficienţe nutriţionale şi în cazul femeilor tinere şi al gravidelor. În plus, potrivit statisticilor, anemia afectează circa 8% din persoanele trecute de 65 de ani.

Anemia este o afecţiune ce apare adesea în urma carenţelor de fier şi/sau de vitamine din complexul B, ceea ce determină o scădere a concentraţiei de hemoglobină (celule ce asigură transportul oxigenului în sânge). Persoanele afectate se pot confrunta cu simptome precum paloare, palpitaţii, ameţeli şi oboseală accentuată. „Cel mai bun mod de a ţine anemia sub control este un mod de viaţă sănătos şi creşterea consumului de alimente proaspete cu un conţinut ridicat de fier, de vitamine din grupul B şi de vitamina C. Desigur, trebuie să se respecte şi medicaţia prescrisă de medic, acolo unde este cazul, şi să se facă analizele cu regularitate", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Carnea şi verdeţurile, surse bune de fier

Cea mai frecventă formă de anemie este cea cauzată de deficitul de fier. Iar acest nutrient poate fi asimilat în special din carne, dar şi din vegetale, deşi într-o mai mică măsură. De aceea, dieta persoanelor diagnosticate cu această afecţiune trebuie să includă mai ales alimente de origine animală, cum ar fi carnea roşie, puiul, peştele, ficatul de vită sau de porc ori alte organe.

„Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de fier se numără făina de soia, cacaua, leguminoasele, crustaceele, fructele uscate, carnea, peştele şi ouăle. De asemenea, este important consumul de alimente bogate în vitamina C, deoarece favorizează absorbţia fierului. Astfel de alimente sunt legume precum varza, conopida, spanacul, mărarul şi pătrunjelul, dar şi fructe cum sunt citricele, coacăzele sau pepenele", precizează medicul nutriţionist Şerban Damian.

Trebuie să se ţină cont şi de faptul că alimentaţia persoanelor cu anemie trebuie să includă şi surse de vitaminele B6 şi B12, cum ar fi lactatele, ouăle, brânzeturile, germenii de cereale şi drojdia. Aceasta deoarece, potrivit nutriţionistului Şerban Damian, anemiile pot fi provocate de mai multe deficienţe nutriţionale şi, de aceea, alimentaţia trebuie să fie cât mai complexă. 

"Este important consumul de vitamina C, deoarece favorizează absorbţia fierului.''
Dr. Şerban Damian nutriţionist

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite