Terapeutică: Dietă protectoare pentru ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapeutică: Dietă  protectoare  pentru ficat
Terapeutică: Dietă protectoare pentru ficat

Un regim hipocaloric şi un stil de viaţă sănătos ajută persoanele cu afecţiuni hepatice să se refacă după boală şi să elimine cu uşurinţă toxinele din organism.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, le recomandă hepaticilor un meniu prin care sunt monitorizate grăsimile, sodiul, hidraţii de carbon şi proteinele. Desigur, despre consumul băuturilor alcoolice nici nu poate fi vorba.

La micul dejun: o felie de pâine integrală cu gem de fructe preparat în casă, o banană şi o cafea de cicoare. Alternativă: două felii de pâine integrală cu carne fiartă de pasăre şi cafea de cicoare sau o cafea slabă, dacă medicul nu a impus restricţii.
La ora 11: gustare, un fruct.

La prânz: supă de legume; felul doi: carne de pasăre sau peşte cu garnitură de legume (crude sau fierte) şi două felii de pâine. Alternativă: mâncare de legume cu carne, un iaurt degresat şi două felii de pâine integrală.

La ora 16: gustare, un fruct.

Cină: o mâncare de legume cu carne de pasăre sau fără carne, o chiflă de graham. Alternativă: orez cu legume (dovlecei şi morcovi) şi o salată de varză.  

În paralel cu dieta, foarte eficiente sunt legumele,  fructele şi sucurile de fructe (cireşe, afine), infuziile de plante (sunătoare, armurariu) şi citricele, care contribuie la detoxifierea organismului.

Cura de cireşe are efecte de regenerare a ficatului. Zilnic, se consumă 500 g de cireşe crude sau un pahar de suc. Cura cu afine are efecte hepatoprotectoare şi e recomandă în toate afecţiunile hepatice. Se consumă  câte 500 de grame de fructe proaspete pe zi, un pahar de 200 mililitri de suc sau 100 de grame de fructe uscate.

Infuzia de sunătoare are efecte pozitive în bolile de ficat, în hepatitele cronice, precum şi în hepatitele evolutive. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă  şi 250 de mililitri cu apă clocotită. Zilnic se beau două căni.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite