Dieta anticancer mamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alcoolul, pericol maximAlcoolul contribuie la slăbirea ţesuturilor şi muşchilor şi la creşterea nivelului hormonilor care provoacă această boală, estrogenul şi testosteronul, mai ales în

Alcoolul, pericol maxim
Alcoolul contribuie la slăbirea ţesuturilor şi muşchilor şi la creşterea nivelului hormonilor care provoacă această boală, estrogenul şi testosteronul, mai ales în cazul femeilor care urmează tratamente hormonale. O cantitate de 250 de mililitri de vin roşu băută zilnic măreşte cu 25% riscul de a face cancer la sân. În plus, alcoolul este bogat în calorii, iar obezitatea este un alt factor ce contribuie la apariţia acestui tip de cancer.

Ceaiul şi cafeaua, efect protector
Ceaiul şi cafeaua conţin polifenoli, antioxidanţi care reduc riscul apariţiei cancerului la sân. Un studiu al Centrului pentru sănătate feminină din Toronto a scos la iveală faptul că în cazul femeilor cu mare risc de a moşteni această boală pe cale ereditară, care au băut zilnic între patru şi şase ceşti de cafea, riscurile de a se îmbolnăvi de cancer mamar au scăzut cu 25-70%. Un studiu japonez indică faptul că femeile ar trebui să bea patru-cinci ceşti de ceai verde pe zi pentru a preveni cancerul.

Grăsimile - unele bune, altele rele
Unele grăsimi contribuie la apariţia cancerului şi, în consecinţă, ar trebui evitate. Pentru a micşora riscurile de apariţie a cancerului, grăsimile saturate ar trebui să constituie maximum 7% din dietă. Grăsimile benefice pentru organism sunt cele monosaturate, care se găsesc în uleiul de măsline, avocado, alune, şi cele de tip Omega 3, prezente în peştele gras, ulei de seminţe de in, nuci şi ulei de soia.

Lactatele, utile, dacă sunt degresate
Deşi grăsimile saturate din produsele lactate nu sunt bune pentru organism, un studiu publicat recent în revista "American Journal Of Clinical Nutrition" a scos la iveală faptul că produsele lactate cu un conţinut redus de grăsimi, precum laptele degresat, brânza de vaci şi iaurtul, fac parte din categoria alimentelor care previn apariţia cancerului mamar, fiind o sursă majoră de calciu şi vitamina D.

Soia, o plantă controversată
Deşi mulţi oameni cred că produsele din soia contribuie la prevenirea cancerului mamar, rezultatele cercetătorilor sunt neconcludente. Produsele din soia conţin izoflavoide, care reduc riscul de apariţie a cancerului. Totuşi, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că dietele care conţin cantităţi mari de soia stimulează multiplicarea celulelor sânilor, fapt care poate duce la apariţia cancerului.

Legumele şi fructele cresc răspunsul imun
Fructele şi legumele au efecte benefice şi scad riscul cancerului mamar. Cele mai importante sunt broccoli, varza şi conopida, care întăresc sistemul imunitar. Femeile care mănâncă zilnic una-două porţii din aceste legume au cu 20%-40% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer. Un studiu al Şcolii pentru sănătate publică de la Harvard, desfăşurat pe parcursul a opt ani, a scos la iveală faptul că la femeile care au consumat de două-patru ori pe săptămână fasole şi mazăre, riscul de a dezvolta un cancer mamar a scăzut cu 25%. Cerealele integrale conţin substanţe care combat cancerul mamar, precum seleniul şi vitamina E, şi fibre. Un studiu apărut în Suedia indică faptul că la femeile care au consumat zilnic o cantitate de 25 de grame de fibre riscul de apariţie a cancerului mamar a scăzut cu 36% faţă de cele care nu au consumat deloc fibre. Femeile ar trebui să evite consumul de carbohidraţi rafinaţi, alimentele din care s-au eliminat fibrele, precum prăjituri şi biscuiţi, şi să opteze pentru pâinea integrală.

Produsele din carne trebuie marinate
Produsele din carne roşie ar trebui consumate de maximum patru ori pe săptămână. Pentru restul meselor este bine să se consume carne de pui şi peşte. Carnea preparată la grătar sau prăjită în tigaie conţine amine heterociclice care contribuie la dezvoltarea cancerului mamar. Pentru a preveni formarea acestor substanţe carnea ar trebui marinată în oţet sau zeamă de lămâie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite