Diagnostic în 75 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Certitudinea unui cancer mamar sau eliminarea suspiciunii de boală se poate obţine în doar 75 de minute într-un laborator inaugurat ieri de Fundaţia Renaşterea. Timp de doi ani, toate consultaţiile şi investigaţiile vor fi gratuite pentru orice femeie care se adresează centrului medical.

Un laborator dotat cu aparatură ultraperformantă în depistarea cancerului de sân şi a celui de col uterin a fost inaugurat ieri de către Fundaţia Renaş­terea în Bucureşti. Vedeta investiţiei este mamograful digital Siemens, a cărei unicitate în România, susţine oncologul Brânduşa Aldea, este că „emite cea mai mică doză de radiaţii dintre toate aparatele similare de pe piaţă".

În plus, aparatura laboratorului de anatomie patologică de la Centrul medical de excelenţă Renaşterea este automatizată şi poate determina tipul celulei de cancer în doar 75 de minute, procedură care în investigaţiile obişnuite durează circa opt zile. Aceste echipamente permit stabilirea unui diagnostic în doar o zi de investigaţii.

Se poate cere şi o a doua opinie, tot gratuită

Cele două proceduri sunt gratuite pentru orice femeie care se prezintă la centru. În cazul în care pacienta doreşte şi o a doua opinie, instituţia îi oferă posibilitatea de a-i confrunta diagnosticul cu părerea unui specialist oncolog din Viena sau Istanbul. Centrul colaborează cu medici de la institutele medicale AKH - Viena şi Anadolu - Istanbul, cărora le trimite rezultatele investigaţiilor pentru o opinie complementară care şi ea este gratuită.

Centrul medical de excelenţă Renaşterea este finanţat de Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, un sistem care investeşte în proiecte sociale banii donaţi de trei ţări: Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Proiectul inaugurat ieri a costat peste două milioane de euro, din care 84,39% este contribuţia Norvegiei. În România, cancerul mamar şi cel uterin reprezintă primele două cauze de mortalitate în rândul femeilor. 

"Mamograful emite cea mai mică doză de radiaţii dintre toate aparatele similare de pe piaţă.''
Brânduşa Aldea chirurg oncolog

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite