Diabetul se poate asocia cu alergia la gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INS: Venitul lunar mediu al unei gospodării a scăzut, cheltuielile au crescut
INS: Venitul lunar mediu al unei gospodării a scăzut, cheltuielile au crescut

Între 7 şi 12% din persoanele cu diabet de tip 1 suferă şi de boală celiacă, neputând mânca pâine, paste făinoase sau biscuiţi. Regimul alimentar şi stilul de viaţă echilibrat sunt esenţiale în cazul în care aceste două boli autoimune se asociază, în caz contrar putând apărea complicaţii grave, spun specialiştii.

Deşi încă nu se cunoaşte cu certitudine cauza, diabetul de tip 1(insulinodependent) sau juvenil este frecvent asociat cu alte afecţiuni autoimune printre care şi boala celiacă, cunoscută şi sub denumirea de intoleranţă la gluten. Astfel, ambele patologii apar atunci când sistemul imunitar secretă anticorpi care atacă celulele sănătoase ale organismului. Mai exact, la o persoană care nu poate digera glutenul, în momentul în care este ingerată această substanţă, se declanşează o reacţie inflamatorie la nivelul intestinului care, în timp, distruge pereţii tubului digestiv. În cazul diabetului de tip 1, care se declanşează cel mai adesea în copilărie sau în adolescenţă, anticorpii produşi de sistemul imunitar atacă celulele de la nivelul pancreasului ce produc insulină.

Cert este că ambele boli trebuie ţinute sub control toată viaţa. „Cel mai probabil, factorul genetic joacă un rol decisiv atât în apariţia diabetului de tip 1, cât şi a bolii celiace. Iar în momentul în care apare această asociere, stilul de viaţă şi alimentaţia contează foarte mult", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Opţiuni alimentare restrânse

Potrivit specialiştilor, persoanele diagnosticate cu boală celiacă nu au voie să consume alimente care conţin mai mult de 100 ppm (părţi per milion) gluten. Ele trebuie să elimine din dietă toate sursele de gluten, cum ar fi grâul şi derivatele din grâu, orzul şi secara. Aceste persoane trebuie să citească cu atenţie etichetele alimentelor pe care le cumpără, deoarece glutenul se găseşte şi în numeroase alimente procesate, mai ales în produsele conservate, cum ar fi pateul de ficat, supa instant, unele condimente, berea şi chiar guma de mestecat. Problema dietei devine şi mai stringentă atunci când persoana cu intoleranţă la gluten suferă şi de diabet de tip 1, deoarece, în mod normal un diabetic poate consuma o mare parte dintre aceste alimente. „În România este cam greu să fii bolnav de celiachie. Aceasta deoarece nu prea există alimente speciale pentru aceşti bolnavi, produsele trebuind preparate în fabrici speciale, astfel încât să se evite contaminarea cu surse de gluten.

În plus, atunci când boala celiacă este asociată cu diabetul, dieta se restrânge foarte mult. Persoanele afectate trebuie să excludă alimentele ce conţin gluten, însă pot consuma carbohidraţi precum cartofi, orez, hrişcă şi quinoa (un tip de cereale), acestea din urmă fiind şi surse de proteine de calitate", mai spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În concluzie, dieta persoanelor care suferă de aceste afecţiuni trebuie să includă alimente proaspete precum legume, fructe, lapte, cartofi, porumb, orez, carne, peşte şi ouă. 

Mişcare şi controale medicale periodice

Atât diabetul, cât şi boala celiacă pot avea complicaţii severe în cazul în care nu sunt ţinute sub control şi dacă nu se respectă tratamentul şi regimul alimentar recomandate de medic. De aceea, pentru a evita malnutriţia (o complicaţie frecventă a bolii celiace), dar şi afecţiunile cardiovasculare sau renale cauzate de diabet, este indicat ca bolnavii să facă periodic controale medicale şi analize de sânge prin care să se monitorizeze atât nivelul glicemiei, cât şi variaţia anticorpilor la gluten. „Persoanele afectate de aceste boli trebuie să fie foarte atente la stilul lor de viaţă. Ele trebuie să facă mişcare, să bea cel puţin doi litri de apă pe zi, să respecte cu stricteţe tratamentul recomandat de medic, să nu fumeze şi să nu bea băuturi alcoolice sau alte excitante", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

"Atunci când persoanele cu boală celiacă au şi diabet, trebuie să excludă din dietă alimentele ce conţin gluten, însă pot consuma carbohidraţi precum cartofi, orez şi hrişcă."

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschidirectorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite