Diabetul, la fel de nociv pentru plămâni ca fumatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea pulmonară a unui bolnav de diabet se poate diminua la fel de mult precum cea a unui fumător, au constatat recent cercetătorii olandezi, în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de diabetici.

Deşi funcţia respiratorie se deteriorează în mod firesc pe măsură ce înaintăm în vârstă, ritmul este mult mai accelerat în cazul celor care suferă de această boală.

Cel de tip 2 este mai periculos

Potrivit specialiştilor, nivelurile ridicate ale glicemiei cresc riscul de fibroză a ţesutului pulmonar şi favorizează îngrăşarea în zona pieptului şi a abdomenului, ceea ce limitează capacitatea respiratorie la fel ca în cazul unei persoane care fumează. Diabetul de tip 2 afectează într-o măsură mai mare funcţia pulmonară decât diabetul de tip 1, au mai constatat oamenii de ştiinţă.

De asemenea, riscul de probleme respiratorii este mai mare la bolnavii care nu reuşesc să controleze eficient diabetul şi prezintă oscilaţii mari ale glicemiei. Deteriorarea capacităţii pulmonare atrage după sine complicaţii precum pneumonia, insuficienţa cardiacă, precum şi probleme vasculare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite