Diabetul, depistat gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de persoane care locuiesc în zonele rurale din Moldova şi din Iaşi vor putea să-şi depisteze gratuit riscul de diabet, cancer de col uterin, cancer de sân şi de afecţiuni cardiovasculare în cadrul campaniei„Sănătatea ta contează”.

Aceasta se va desfăşura timp de o lună, începând din 8 aprilie, în zece centre amplasate pe întreg teritoriul Moldovei, coordonate de către medici de familie care colaborează cu Fundaţia Renaşterea şi compania farmaceutică Sanofi-Aventis. Pe lângă amplasamentele fixe, o unitate mobilă va circula pe întreg teritoriul Moldovei şi va oferi testări gratuite.

Potrivit organizatorilor, se vor realiza teste glicemice (care indică riscul de diabet),  mamografii (pentru depistarea cancerului de sân), teste Babeş-Papanicolau (pentru depistarea cancerului de col uterin). Riscul de boli  cardiovasculare se va stabili prin măsurarea tensiunii atât la nivelul braţelor, cât şi la nivelul gleznelor.

„În România, aproximativ 450.000 de persoane suferă de diabet zaharat, iar la fiecare persoană diagnosticată există una nedepistată”, este de părere profesorul Nicolae Hâncu de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Diabetul este în strânsă corelaţie cu obezitatea şi cu bolile cardiovasculare. În România, 40 la sută din populaţia adultă are hipertensiune, un factor important de risc pentru alte afecţiuni, de tipul aterosclerozei. În plus, 4.000 de femei mor anual din cauza cancerului de sân şi alte 1.500 de decese se înregistrează anual din cauza cancerului de col uterin, singura formă de cancer care poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite