Diabeticii îşi pot creşte speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cromul din cereale integrale scade glicemia
Cromul din cereale integrale scade glicemia

Mici schimbări în stilul de viaţă întârzie cu câţiva ani apariţia complicaţiilor şi îi ajută pe bolnavii de diabet să trăiască mai mult. Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt de cel puţin două ori mai expuse riscului de infarct sau de atac cerebral, iar 44% din diabetici fac insuficienţă renală.

La fiecare zece secunde, în lume, o persoană moare din cauza unei complicaţii severe a diabetului, arată statisticile internaţionale. Iar un studiu recent al cercetătorilor britanici de la Universitatea Cambridge a scos la iveală că această boală scade speranţa de viaţă cu aproximativ şase ani, excluzând riscul de deces prematur dat de bolile cardiovasculare asociate. În plus, este cunoscut faptul că, dacă nu este controlat în mod corect, diabetul determină o serie de complicaţii care afectează în mod negativ calitatea vieţii bolnavilor.

Dacă diagnosticul de diabet de tip I (insulinodependent) vine devreme şi cu rigori foarte clare de tratament şi de regim de viaţă, atunci când o persoană este diagnosticată cu diabet de tip II, principala recomandare este aceea de schimbare a stilului de viaţă. Iar această măsură, extrem de importantă pentru controlul glicemiei şi pentru întârzierea apariţiei complicaţiilor, este foarte dificil de respectat pentru mare parte din bolnavi. De aceea, specialiştii sunt de părere că, odată cu diagnosticul de diabet, ar trebui inclus în schema terapeutică şi sprijinul unui psiholog.

Poate fi controlat doar prin dietă

„În cazul diabetului de tip II se poate începe doar cu regim alimentar şi cu program de mişcare, dar dacă boala progresează sau dacă recomandările de schimbare a stilului de viaţă nu sunt respectate, se începe un tratament pe cale orală, iar uneori se ajunge şi la insulină", precizează medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica.

Pentru a întârzia începerea tratamentului medicamentos, care nu este lipsit de efecte secundare, este bine ca bolnavii să includă în dietă cromul. „Acest mineral menţine stabil nivelul zahărului din sânge printr-o corectă utilizare a insulinei, fiind recomandat diabeticilor", explică biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv din Bucureşti. Putem asigura necesarul zilnic de crom consumând ficat, cereale integrale, gălbenuş de ou, ciuperci, fructe de mare, broccoli sau fasole verde.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite