Detoxifierea organismului - un mod de prevenire a bolilor "fără leac"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul fiecărui anotimp, organismul nostru are nevoie de o cură de detoxifiere. Principiul acesta este practicat cu succes de tot mai mulţi cunoscători. După exemplul terapeuţilor de

La sfârşitul fiecărui anotimp, organismul nostru are nevoie de o cură de detoxifiere. Principiul acesta este practicat cu succes de tot mai mulţi cunoscători.
După exemplul terapeuţilor de renume, o cură de dezintoxicare cu cereale, legume sau fructe ne înzeceşte forţele pentru sezonul următor. În plus, organismul este "spălat" de reziduurile stocate în intestine, cu ajutorul acestor terapii. O cură de acest gen poate să dureze 10-15 zile. Din păcate, studii recente precizează că 68 la sută din români nu oferă cereale nici măcar copiilor, la micul dejun, iar 23 la sută nu ştiu că o masă sănătoasă şi consistentă poate fi alcătuită din cereale. În comparaţie cu alţi europeni - germani, francezi, elveţieni -, care consumă între 2 şi 9 kg de cereale anual, pentru hrană şi dezintoxicarea organismului, un român consumă, în medie, 280 g pe an.

Cura cu grâu integral
Revenind la varietatea curelor de sezon nu trebuie să trecem cu vederea efectul curei cu grâu integral sau cu fulgi de secară sau ovăz. Dimineaţa vom combina fulgii de cereale (6-10 linguri) cu iaurt degresat (3-4 linguri). La prânz, raţia se combină cu pere sau sfeclă şi zeamă de lămâie (2 linguri) în sezonul de toamnă. La cină, porţia de cereale se poate amesteca cu miere şi o linguriţă de scorţişoară. Dacă între mese foamea ne sâcâie, o îmblânzim cu o porţie de salată verde sau de gogoşari stropită cu două linguriţe de suc de lămâie.

Cura cu hrişcă
O cură de dezintoxicare cu hrişcă este ideală pentru organism! Deşi nu este o cereală şi se înrudeşte cu rubarba, bobul de hrişcă are toate avantajele grâului integral: un aport scăzut în grăsimi şi calorii şi un procent ridicat de fibră. Poate fi folosită în curele de sezon de cei alergici la grâu. Cantitatea de hrişcă - 300 g zilnic - (boabe neprăjite) se pune să se înmoaie în apă, timp de 1-2 ore. Apoi se porţionează în doze egale pentru trei mese şi se poate combina, ca şi în cazul fulgilor, cu fructe sau miere. Cerealele pot fi amestecate la masa de prânz cu o legumă - morcovul de exemplu - pe toată durata curei.

Cura "tutti frutti"
Nutriţioniştii recomandă şi o cură de dezintoxicare cu mai multe sortimente de cereale: orez nedecorticat, hrişcă neprăjită, făină de orez. Se optează pentru cantitatea de 200-300 g zilnic. La micul dejun, de exemplu, se poate mânca făină de orez cu puţină miere. La prânz veţi putea consuma hrişca cu zeamă de lămâie sau cu un măr ras; seara se mănâncă orezul nedecorticat fiert în apă cu puţină sare grunjoasă. Deci, optăm pentru un "pilaf" fără alte ingrediente. Dezintoxicarea, practicată de patru ori pe an, i-a surprins şi pe nutriţioniştii experimentaţi prin rezultatele deosebite, obţinute şi în combaterea unor boli "fără leac".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite