Depresia sezonieră apare şi vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru majoritatea oamenilor, lumina solară are efect benefic, însă altora le provoacă episoade depresive. Mecanismul de apariţie a depresiei de vară nu este complet desluşit. Spre deosebire de melancolia de toamnă, pare a fi o reacţie de vlăguire a organismului din cauza soarelui excesiv.

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD, în limba engleză) este o formă de depresie care apare odată cu venirea anotimpului rece, atunci când zilele se scurtează. Se mai numeşte depresie de iarnă şi dispare, de obicei, odată cu venirea primăverii. Însă, pentru unele persoane, problema apare şi vara sau numai vara. Se manifestă prin oboseală, tristeţe, iritabilitate, letargie, prin scăderea libidoului şi prin tulburări de somn.

Nu este clar mecanismul prin care soarele duce la apariţia acestor probleme, dacă este vorba de supraîncălzirea creierului sau de cantitatea de lumină care stimulează retina. Însă şi excesul de soare poate să devină factor declanşator pe un fond predispus la depresie. „Depresia este o boală multifactorială. Diverşi factori intervin în declanşarea bolii, în proporţii care variază de la un individ la altul. Iar sezonul poate fi picătura care umple paharul", explică academician prof. dr. Ştefan Milea, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia" din Capitală.

Singurătatea, resimţită acut în concediu

Pentru unele persoane, sezonul concediilor înseamnă mai mult timp liber pe care nu au cu cine să-l petreacă. De aceea, sentimentul de tristeţe se asociază doar indirect cu soarele, fiind similar celui pe care unii îl resimt în perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu. „Vacanţa de vară este o perioadă care ne permite să fim atenţi la nevoile noastre de afecţiune şi de comuniune, pe care le neglijăm adesea de-a lungul anului. Atunci când vine perioada concediilor şi avem timp să ne gândim la asta, ne întâlnim cu sentimentul de gol, de pierdere sau de singurătate", explică psihologul Bogdana Bursuc de la Centrul Mind Institute din Bucureşti. O altă cauză de nemulţumire este stresul de-a avea vacanţa perfectă, iar psihologul recomandă să ne reducem aşteptările şi să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le putem face anul acesta.

Umplerea timpului liber poate fi o soluţie

Nu orice stare de tristeţe înseamnă depresie, atrag atenţia specialiştii, iar diagnosticul se pune pe baza unor criterii clare. În cazul depresiei de iarnă, dă rezultate terapia cu lumină puternică dimineaţa sau cu o sursă de lumină programată să „mimeze" răsăritul soarelui. În ambele cazuri de tristeţe, sunt utile psihoterapia şi găsirea unor activităţi plăcute care să umple timpul liber.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite