Depresia de toamnă ne lasă fără energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa luminii şi frigul, principalii "vinovaţi"Simptomele depresiei sezoniere sunt multiple: stare generală de indispoziţie, lipsa energiei, iritabilitate, apetit crescut, tendinţă de


Lipsa luminii şi frigul, principalii "vinovaţi"
Simptomele depresiei sezoniere sunt multiple: stare generală de indispoziţie, lipsa energiei, iritabilitate, apetit crescut, tendinţă de îngrăşare, lipsa interesului pentru activităţile sociale, insomnie sau, din contră, stare de somnolenţă accentuată. Se poate vorbi de o formă de depresie de sine stătătoare, având în vedere că anumite persoane acuză aceste simptome la începutul toamnei, acestea dispărând odată cu venirea primăverii. Stresul şi problemele de zi cu zi par a fi două cauze majore de apariţie a depresiei, însă simptomele depresiei sezoniere diferă de cele ale unei depresii cauzate de un eveniment stresant. Atunci când nu există nicio explicaţie clară a declanşării depresiei sezoniere, se dă frâu liber speculaţiei. Mai exact, se găsesc "vinovaţi" precum micşorarea zilei (reducerea cantităţii de lumină naturală) şi temperaturile scăzute. Se ştie deja că soarele afectează nivelul anumitor hormoni prezenţi la nivelul creierului. De exemplu, serotonina (hormonul "fericirii") joacă un rol crucial în stabilirea dispoziţiei unei persoane. S-a stabilit că toamna şi iarna, persoanele cu depresie sezonieră au un nivel scăzut al acestuia. Totodată, s-a mai sugerat că o moleculă eliberată de creier, melatonina, ar avea un rol important în declanşarea stărilor "depresive" (producerea melatoninei este influenţată de expunerea la lumina naturală).
Suferinţa este ereditară
Tratamentul depresiei sezoniere presupune medicaţie antidepresivă, psihoterapie şi luminoterapie. Terapia cu lumină poate fi făcută la domiciliu, cu ajutorul unei veioze speciale, care să furnizeze o lumină puternică. S-a constatat că terapia cu lumină, aplicată timp de 30-90 de minute pe zi, reduce semnificativ simptomele depresiei. Însă luminoterapia are şi câteva efecte secundare: dureri de cap, oboseală, tulburări ale somnului. La unele persoane, simptomele sunt atât de severe încât necesită tratament neîntrerupt în această perioadă. Din păcate, cercetările întreprinse recent au scos la iveală faptul că depresia sezonieră este... ereditară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite