Depistarea ganglionului santinelă, speranţă în cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depistarea în fază incipientă a ganglionului santinelă creşte speranţa de viaţă
Depistarea în fază incipientă a ganglionului santinelă creşte speranţa de viaţă

Acesta joacă un rol important deoarece evidenţiază starea generală a celorlalţi ganglioni. În România, 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân. Dintre ele, 4.000 mor, cele mai multe având până în 45 de ani.

Multe dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân ar putea evita extirparea ganglionilor existenţi între glanda mamară şi vena axilară, procedură urmată de sechele fizice şi psihice, dacă în faza incipientă a bolii s-ar depista aşa-numitul ganglion santinelă.

Tehnica ganglionului santinelă a reprezentat una dintre temele discutate în cadrul Zilelor Medicale ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", eveniment desfăşurat la Bucureşti între 18 şi 20 noiembrie.

Primul invadat de celulele tumorale

Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe faptul că invazia ganglionară limfatică se produce secvenţial şi iniţial este invadat ganglionul situat în calea limfei drenate de la nivelul tumorii. Acest ganglion a fost denumit sugestiv ganglion santinelă. Identificarea şi biopsierea lui se face prin combinarea a două tehnici numite colorant vital şi limfoscintigrafie.

Ulterior, după injectarea unei substanţe care evidenţiază traseul pe care îl parcurg celulele canceroase care s-au desprins din tumoarea primară, ganglionul santinelă este identificat cu ajutorul unei camere portabile gama.

Depistarea acestui ganglion este deosebit de importantă, deoarece evidenţiază starea generală a celorlalţi ganglioni. Mai exact, dacă ganglionul santinelă nu este invadat de celule tumorale, probabilitatea ca restul ganglionilor să fie afectaţi este minimă. Astfel, se vor putea evita intervenţiile chirurgicale.

„Tehnica ganglionului santinelă este eficientă doar în cazul persoanelor cu cancer de sân în stadiu incipient, deoarece invazia tumorală a ganglionilor limfatici este redusă", explică medicul primar în medicină nucleară Mirela Gherghe de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" din Bucureşti.

Tehnica ganglionului santinelă se aplică doar în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti.

"Tehnica ganglionului santinelă este eficientă doar în cazul persoanelor cu cancer de sân în stadiu incipient."
Mirela Gherghe
medic primar
în medicină nucleară

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite