Dependenţa de medicamente poate fi fatală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hemoragia, hipertensiunea și bolile hepatice pot apărea pe fondul unei medicaţii excesive. O persoană dependentă de medicamente crește dozele fără a cere avizul medicului și fără a ţine cont de contraindicaţii. Acest comportament poate duce şi la deces, din cauza complicaţiilor.

Anxioliticele, somniferele, analgezicele şi antiinflamatoarele sunt cele mai frecvente tipuri de medicamente care pot crea dependenţă. Anxioliticele şi somniferele, prescrise în stări de frică, pentru calmare, dau dependenţă dacă sunt folosite în fiecare zi, mai mult de o lună.

„După trei luni de administrare continuă, dezvoltăm toleranţă la aceste medicamente şi, pentru obţinerea aceluiaşi efect, suntem nevoiţi să creştem doza. Astfel, pacienţii  simt nevoia să ia pastile nu pentru efectul lor terapeutic, ci pentru împiedicarea apariţiei sindromului de abstinenţă”, explică doctorul Petronela Paziuc, medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung.

Tratamentul, sub observaţia medicului

Pentru tratarea afecţiunii de bază, pentru care pacientul a început să ia medicamentul, medicul îi va prescrie un alt tratament, cu metabolizare diferită.

„Pentru tratarea bolii de bază şi pentru tratarea sindromului de dependenţă este necesară internarea în spital”, completează medicul psihiatru.

Primul pas către obişnuinţă

Periculoase sunt şi medicamentele care se administrează fără recomandarea medicului. Cele mai cunoscute din această categorie sunt antibioticele, analgezicele şi antiinflamatoarele nonsteroidiene.

„Automedicaţia poate fi considerată o latură a dependenţei de medicamente. Mai ales în cazul copiilor, virozele nu trebuie tratate cu antibiotice, deoarece creează rezistenţa bacteriilor la tratament. Prin urmare, va fi necesar un alt medicament, mult mai agresiv şi care va avea efecte adverse pe măsură”, spune şi medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Paracetamolul poate cauza hemoragii

În cazul vârstnicilor, analgezicele şi antiinflamatoarele nonsteroidiene (paracetamol, ibuprofen, diclofenac, fenil-butazonă), care se folosesc pentru durerile obişnuite şi pentru cele reumatice, pot da complicaţii dacă sunt administrate pe termen lung, fără a respecta recomandările din prospect şi fără avizul medicului.

„Antiinflamatoarele nonsteroidiene dau complicaţii gastrointestinale, care pot duce la hemoragii dacă sunt luate timp îndelungat, fără a proteja flora intestinală. De asemenea, acestea pot creşte nivelul tensiunii arteriale şi pot favoriza apariţia bolilor hepatice”, mai spune medicul Rodica Tănăsescu.

De ce apare?

Psihologii spun că nevoia de a lua medicamente la orice pas se înscrie într-un tablou general de dependenţă. Astfel, o persoană care are un alt tip de adicţie are un risc mai  mare de a dezvolta dependenţă de medicamente.

„Din punct de vedere psihic, dependenţii trăiesc un mare gol emoţional, care este umplut cu ajutorul medicamentelor. Iar dependenţa se instalează pe fondul neîncrederii în propria persoană“, spune psihoterapeutul Rodica Obancea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite