Deodorante naturale, fără efecte adverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deodorante naturale, fără efecte adverse
Deodorante naturale, fără efecte adverse

Plantele aromatice şi uleiurile esenţiale alungă mirosurile neplăcute şi dezinfectează pielea. Specialiştii în fitoterapie ne recomandă să înlocuim controversatele antiperspirante cu deodorante preparate în casă cu ingrediente din cămară.

Cele mai bune antiperspirante sunt cele din plante, arbori sau fructe aromate. În cazul unora se poate folosi întreaga plantă (salvie, cimbru, busuioc), iar în cazul altora se utilizează doar florile şi frunzele (trandafiri, iasomie, lăcrămioare, mentă, busuioc), coaja fructelor (citrice), scoarţa sau chiar mugurii unor arbori (scorţişoară, cuişoare).

Salvia are o aromă persistentă

Din uleiul esenţial de salvie se poate prepara un deodorant persistent şi dezinfectant. Acesta nu este iritant şi păstrează stratul protector de la suprafaţa pielii. În plus, salvia se remarcă pentru efectele ei antiseptice, emoliente şi cicatrizante.

Antiperspirantul se prepară din 20 de picături de ulei esenţial de salvie, trei picături de ulei de portocal sau de busuioc, 100 ml de apă distilată, 4 linguriţe de alcool de 50 de grade. Toate aceste ingrediente se pun la macerat într-o sticlă.

După 10 zile, soluţia se filtrează prin trei straturi de tifon. Deodorantul se pune într-un pulverizator şi se foloseşte după fiecare baie.

Trandafirul catifelează pielea

În trecut se folosea apa de toaletă pe bază de trandafiri, pentru aroma pe care o împrăştia în jurul ei, însă aceasta nu avea efecte dezinfectante.

Prin completarea reţetelor cu alte ingrediente vegetale, antimicrobiene, apa de toaletă se poate transforma într-un deodorant de calitate. Pentru preparare se folosesc 3 linguri de petale de trandafir pentru dulceaţă, 150 ml de apă de trandafir, 3 linguri de frunze de mentă, 5 linguri de alcool de 50 de grade şi 5 cuişoare.

Toate acestea, cu excepţia alcoolului, se pun la macerat într-un borcan închis ermetic cu un capac. După şapte zile, se adaugă alcoolul şi se continuă macerarea plantelor încă trei zile. Apoi, soluţia se strecoară şi se pune într-un vaporizator. Se foloseşte dimineaţa, iar efectul său durează cel puţin 24 de ore.

Pentru zilele caniculare este foarte eficient oţetul preparat din lămâie. Acest deodorant natural are meritul că închide porii dilataţi, dezinfectează pielea şi regenerează stratul protector al tegumentului.

Oţetul se prepară din coaja a trei lămâi şi un litru de oţet din fructe. Cojile se pun la macerat în oţetul de fructe, într-un loc călduros.

După două săptămâni se strecoară. Acest preparat poate fi folosit ca deodorant, prin pulverizare pe piele
sau se adaugă în apa de baie (200 ml).

Odorizante de cameră din ulei de brad

Pentru a menţine un aer proaspăt şi în locuinţă, se folosesc uleiurile esenţiale din plante, care se adaugă într-un bol cu apă plată. Se pun 10 picături de ulei de brad în 50 ml de apă, iar acest amestec răspândeşte un parfum foarte plăcut.

Acest deodorant de cameră este foarte eficient pe caniculă, pentru că este răcoritor şi, în plus, este uşor
suportat de cardiaci şi de astmatici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite