De ce sunt riscante etnobotanicele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt droguri care se vând oricui prin intermediul „spice shopurilor“ sau care pot fi cumpărate de pe internet. Accesibile şi minorilor, „drogurile legale“ pot pune totuşi viaţa în pericol. Imediat după consum, reacţiile produse sunt similare simptomelor unor boli psihice grave precum schizofrenia.

Multe persoane cred că drogurile legale sunt inofensive pentru sănătate. La această concluzie greşită contribuie faptul că ele se pot cumpăra din magazine şi denumirea de „etnobotanice", care creează impresia că ar fi naturale, obţinute din plante. Dar specialiştii avertizează că aceste substanţe deteriorează scoarţa cerebrală mai rapid decât o fac droguri puternice precum heroina. În plus, acestea au o compoziţie chimică necunoscută şi, tocmai de aceea, foarte periculoasă pentru sănătate.

Citiţi şi:

"Magazinele de vise", trimise la 2 km distanţă de şcoli

Medicii spun că reacţiile produse de consumul de etnobotanice sunt diferite în funcţie de compoziţia drogului. „Sunt persoane la care apar fenomene psihotice pe fondul consumului de astfel de substanţe, altele care au gânduri suicidare şi sunt şi persoane care s-au sinucis, fiind sub influenţa acestor substanţe", explică medicul psihiatru specialist în dependenţe Eugen Hriscu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Capitală. În plus, efectele adverse ale acestor substanţe apar încă de la prima doză consumată, mai spun medicii.

Afectează funcţiile creierului

„Drogurile legale" sunt substanţe cu toxicitate mare şi, deşi nu exisă încă studii de specialitate care să arate efectul exact al acestora pe termen lung, consecinţele negative pot fi estimate. „Stările toxice date de etnobotanice se manifestă asemănător unor boli psihice grave, cum este schizofrenia, iar persistenţa intoxicaţiei poate genera deteriorarea permanentă a celulei neuronale, favorizând instalarea tulburărilor de comportament, a deficitului de atenţie, scăderea capacităţii intelectuale şi a memoriei, favorizând în acelaşi timp şi apariţia bolilor psihice", explică medicul psihiatru Cristina Hudiţă de la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Stelian" din Capitală.

Pe lângă efectele psihice care vizează atenţia şi capacitatea de concentrare, problemele de raţionament logic, apar iluziile senzoriale, halucinaţiile, senzaţiile de depersonalizare şi de ieşire din corp, precum şi stările de frică, angoasă, tristeţe şi de paranoia. „Pe fondul unor boli deja existente poate surveni decesul prin stop cardio-respirator", mai spune specialistul Cristina Hudiţă.

Cauză de deces

Cei mai vulnerabili la efectele negative sunt tinerii. „Cu cât consumul apare mai devreme, iar creierul este mai imatur, cu atât riscul apariţiei disfuncţiilor date de deteriorarea scoarţei cerebrale este mai mare", adaugă specialistul.

Indiferent de forma de comercializare - pastile, prafuri sau combinaţii de ierburi -, „drogurile legale" acţionează nociv asupra organismului. După ingerare, persoana poate avea greţuri şi vărsături, hipotensiune arterială, poate prezenta încetiniri ale ritmului cardiac, hipertermie şi transpiraţie excesivă, dilatarea pupilelor şi tremurături ale corpului.

Se poate ajunge la spitalizare

În cazul episoadelor acute este necesară internarea pentru 5-7 zile. „Ieşirea din criza acută produsă de intoxicaţiile cu etnobotanice se face prin tratament psihiatric, eficient doar împotriva simptomelor precum anxietate, episoade psihotice, neexistând un tratament pentru acest tip de dependenţe", explică medicul psihiatru Cristina Hudiţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite