De ce să alegem mobilierul ergonomic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita durerile de spate şi tulburările de vedere, este bine să ne asigurăm toate condiţiile de lucru ce conferă o poziţie corectă a corpului la birou. Forma scaunului, dar şi cea a mesei de lucru sunt importante atât pentru a ne menţine sănătatea, cât şi pentru a ne creşte performanţele profesionale, spun specialiştii.

Aproape 80% din populaţia globului suferă la un moment dat în cursul vieţii de dureri de spate, arată cele mai noi statistici. Iar aceste probleme sunt adesea cauzate de menţinerea timp îndelungat a unei poziţii incorecte a corpului. Către astfel de neplăceri sunt predispuse mai ales persoanele care stau mult timp la birou, acestea confruntându-se adesea cu afecţiuni ale coloanei vertebrale ce se manifestă prin dureri cervicale sau lombare.

„Poziţiile vicioase pot declanşa afecţiuni la nivelul coloanei vertebrale, precum cifoza, scolioza şi suferinţe staturo-posturale complexe, cum ar fi cifoscolioza. La toate acestea se pot adăuga şi nevralgia intercostală, durerile ce coboară pe braţ sau de-a lungul piciorului, dar şi tulburări circulatorii secundare celor musculare, sub formă de sindrom vertiginos, de acufene (zgomote în urechi) sau de fosfene (senzaţia că vedem fulgere luminoase)", spune Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală la Centrul Medical Care din Bucureşti. Potrivit specialiştilor, pentru a evita apariţia modificărilor de la nivelul coloanei vertebrale, dar şi instalarea problemelor precum vederea înceţoşată şi scăderea capacităţii de concentrare, trebuie să alegem un mobilier ergonomic. „Este recomandat ca mobilierul să asigure poziţii fiziologice ale corpului în ansamblu sau unghiuri de mişcare fiziologice ale segmentelor sale, astfel încât să nu existe  riscul de rănire sau de apariţie a vreunui disconfort, inclusiv la nivel vizual sau auditiv", mai spune Georgiana Tache.

Scaunul şi masa de lucru, cele mai importante

Printre piesele de mobilier care este foarte important să respecte anumite condiţii ergoterapeutice se numără scaunul şi masa de lucru. Astfel, scaunul trebuie să aibă o dimensiune potrivită, să fie prevăzut cu suport pentru spate şi să aibă un unghi adecvat între planul de şezut şi spătar. Acesta trebuie să aibă înălţime reglabilă şi un unghi de înclinare potrivit faţă de planul de lucru. În plus, scaunul trebuie să fie rotativ, pentru a oferi posibilitatea de a ne întoarce întreg corpul cu uşurinţă.

Pe de altă parte, masa de lucru trebuie să fie poziţionată la distanţa potrivită faţă de torace, eventual, să fie prevăzută cu un suport pentru antebraţ sau pentru cot. Între ochi şi monitor trebuie să fie un unghi de 35 de grade.

"Atunci când alegem mobilierul ergonomic, trebuie să evităm materialele care permit alunecarea obiectelor."
Dr. Georgiana Tache medic primar  recuperare medicală

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite