De ce revin periodic depresiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea emoţională manifestată ba prin poftă de viaţă şi jovialitate, ba prin tristeţe exagerată ar putea fi semnul unei tulburări psihice. În lipsa unui diagnostic şi a unui tratament, între 25 şi 50% din persoanele cu tulburare bipolară au tentative de suicid, iar aproximativ un sfert dintre acestea reuşesc să-şi pună capăt zilelor.

Depresiile ce revin ciclic, alături de episoadele maniacale, sunt principala formă de manifestare a tulburărilor bipolare. Aceste probleme psihice afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii şi, de obiciei, devin evidente în intervalul de vârstă 15-25 de ani.

Majoritatea specialiştilor psihiatri consideră că această afecţiune psihică are o importantă componentă genetică, dar, în egală măsură, este dovedit faptul că la declanşarea acestor tulburări contribuie şi factorii de mediu, precum şocurile emoţionale, un istoric de abuzuri fizice sau psihice şi dependenţele de substanţe precum alcoolul sau drogurile.

Statistic, în familiile în care mai există persoane cu tulburare bipolară, afecţiune care mai poartă şi numele de tulburare maniaco-depresivă, copiii au un risc de patru până la 10 ori mai mare să dezvolte o formă a tulburării, deoarece vulnerabilitatea genetică se moşteneşte.

Mania este caracteristică bolii

Unii specialişti vorbesc despre un întreg spectru al tulburărilor bipolare, dar există două forme de bază prin care se exprimă această tulburare de personalitate.  Tulburarea bipolară de tip I se caracterizează prin episoade de manie, care se manifestă diferit de la individ la individ, dar şi prin exces în acţiuni (cheltuieli exagerate, schimbarea mai multor parteneri sexuali, exhibiţionism), după care urmează episoade de depresie.

Tulburarea bipolară de tip II se manifestă prin episoade de hipomanie (stare de excitaţie, hiperactivitate şi exuberanţă), urmate de depresie sau prin episoade mixte în care depresia şi mania coexistă şi persoana afectată trece rapid de la o stare la alta.

Diagnosticul de depresie este greşit

Specialiştii atrag atenţia că diferenţa dintre o simplă depresie şi sindromul de tulburare afectivă bipolară o face existenţa maniilor. „Dispoziţia depresivă urmată de euforie este semnul tulburării afective bipolare care îl face pe bolnav să aibă tot timpul stări aflate la extreme", explică medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul Psihiatric Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit specialistului, stările de euforie excesivă ale persoanelor cu sindrom bipolar, adică episoadele maniacale, în care bolnavul este fericit, nu au o motivaţie concretă în realitate.

„Tratamentul este diferit de cel al depresiei simple, mai ales că o serie de antidepresive pot chiar să inducă euforie, adică stări apropiate de manie", spune specialistul. Potrivit medicului psihiatru, pe lângă antidepresive, în tulburarea bipolară se folosesc şi neuroleptice, anxiolitice şi hipnotice care atenuează simptome precum starea de agitaţie, tulburările de somn şi tristeţea. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite