De ce preferăm anumite culori?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegem culorile în funcţie de experienţele de viaţă şi de lucrurile sănătoase
Alegem culorile în funcţie de experienţele de viaţă şi de lucrurile sănătoase

Culoarea joacă un rol important atunci când ne alegem diverse obiecte. Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Berkeley", California, au reuşit să afle pe ce se bazează alegerile noastre când vine vorba de culori.

 Alegem sau respingem o culoare în funcţie de experienţele de viaţă. Preferinţa pentru o anumită culoare ţine de evoluţie şi de lucrurile sănătoase. Albastrul, semnul vremii calme, este una dintre culorile preferate ale oamenilor de pretutindeni. Dimpotrivă, galbenul închis, de exemplu, nu se află pe lista preferinţelor, fiind asociat cu imaginile neplăcute date de mâncarea stricată sau de urină.

Roşul, simbolul fructului bine copt

Preferinţa femeilor pentru culoarea roşie poate fi explicată prin obiceiul străvechi al acestora de a culege fructele atunci când erau coapte. În cadrul experimentului, unui grup de voluntari li s-au arătat lucruri roşii, plăcute şi altele verzi, cu conotaţii negative, iar altui grup obiecte roşii respingătoare şi altele verzi, cu conotaţii pozitive. Toţi voluntarii au ales culoarea preferată în funcţie de sentimentele resimţite la vederea lucrurilor respective.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite