De ce apar atacurile de panică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au observat că unele modificări ale pH-ului din creier duc la apariţia senzaţiei de frică puternică. De obicei, atacurile de panică se declanşează la persoanele cu o fire anxioasă, tehnicile de relaxare fiind cea mai bună metodă de a depăşi problemele.

Atunci când se produce un atac de panică, persoana afectată se confruntă cu un sentiment subit de frică, i se accelerează bătăile inimii, apare un tremur necontrolat al corpului, transpiraţie abundentă, senzaţia de înec, de vomă, dureri în piept, frisoane şi impresia de moarte iminentă.

Psihologul Lena Rusti spune că o astfel de problemă apare cel mai adesea la persoane cu o structură anxioasă şi care manifestă de obicei dorinţa de deţine controlul asupra realităţii. Frica poate fi trăită încă din copilărie ca o emoţie de bază şi poate exista tendinţa de a elabora constant scenarii anticipative negative cu privire la evenimentele sau la persoanele care fac parte din viaţa lor. 

Aciditatea din creier, responsabilă de frică

În general, nivelul pH-ului din creier se menţine la un nivel constant. O scădere sau o creştere a acidităţii poate afecta sever funcţia cerebrală. Astfel, potrivit unui studiu american, modificările de pH se produc uneori şi în sinapsele care conţin nişte proteine care detectează aciditatea şi care stimulează sistemul nervos.

Iar lipsa acestor proteine reduce capacitatea de a răspunde la frica instinctivă sau dobândită în urma unor experienţe traumatizante. Cercetarea explică în parte motivul pentru care unele persoane au o predispoziţie mai mare către atacurile de panică, hipersensibilitatea la aciditatea din creier putându-se moşteni genetic. Această descoperire este un prim pas către a dezvolta un tratament care să inhibe aceste procese neurologice.

Relaxarea este cheia

Un atac de panică aduce cu sine o încordare fizică şi psihică foarte mare, iar cel mai important în astfel de momente este ca persoana respectivă să înveţe să se relaxeze.

„Există diferite tehnici de relaxare pe care persoanele predispuse către atacuri de panică le pot învăţa singure sau cu ajutorul unui specialist. Cel mai la îndemână este să înveţe să respire ritmic pentru a relaxa corpul. Totuşi, intervenţia la nivel fizic nu este suficientă. De aceea, trebuie să învăţăm în primul rând să ne temperăm emoţiile şi să gândim pozitiv", spune psihologul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite