Curele cu struguri întârzie îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogate în antioxidanţi, aceste fructe previn deteriorarea prematură a organismului şi ne protejează inima şi vasele sangvine. Este esenţial ca strugurii să fie bine spălaţi înainte de a fi mâncaţi, deoarece 71% din aceste fructe sunt contaminate cu pesticide, conform unui raport al Comisiei Europene.

Curele cu struguri detoxifică organismul, combat oboseala şi constipaţia. În plus, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, cum ar fi delfinidina şi resveratrolul, substanţe care neutralizează efectul nociv al radicalilor liberi, strugurii ajută la menţinerea tinereţii celulelor şi ţesuturilor, precum şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului.

Stimulează digestia şi scad colesterolul

Strugurii conţin 75% apă şi concentraţii crescute de vitamine (A, B1, B2, B6, C şi PP), de săruri minerale dintre care potasiu, magneziu, fier şi calciu, acizi graşi, taninuri, flavonoide şi zaharuri. Toţi aceşti nutrienţi stimulează digestia, ajută la reducerea nivelului colesterolului şi ne feresc de afecţiuni renale, de boli neurologice, precum maladia Alzheimer, şi de infecţii. De asemenea, strugurii ajută la menţinerea sănătăţii ochilor şi la combaterea depresiei.

„Pentru a beneficia de toate aceste principii bioactive sunt recomandate curele cu struguri. Mâncaţi unul-două kilograme de struguri pe zi, două zile pe săptămână, timp de o lună. Atenţie, cele două zile nu se va mai mânca nimic altceva decât struguri!", recomandă Livia Nena, biolog nutriţionist la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Trebuie mâncaţi cu tot cu coajă

În coaja strugurilor se concentrează cea mai mare cantitate de antioxidanţi, mai ales atunci când vine vorba de strugurii roşii. În plus, seminţele strugurilor sunt bogate în vitaminele C şi E. De aceea, specialiştii recomandă ca fructul să se consume întreg, cu tot cu coajă şi cu seminţe.

Benefic este şi consumul de must şi de vin. Astfel, potrivit nutriţionistului Livia Nena, datorită valorii nutritive ridicate, mustul este numit şi „lapte vegetal", el având proprietăţi mineralizante, vitaminizante, depurative, diuretice şi puternic antioxidante. Iată de ce mustul este adesea indicat în anemie, în perioada de convalescenţă, în caz de tulburări digestive, de afecţiuni hepatobiliare, de reumatism şi de gută. Pe de altă parte, vinul natural, consumat cu moderaţie, menţine în formă vasele sangvine şi ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Atenţie, îngraşă!

Strugurii trebuie consumaţi cu moderaţie de persoanele obeze şi de către diabetici. „În aceste cazuri, consumul de struguri trebuie limitat cantitativ: în funcţie de hidraţii de carbon (la persoanele cu diabet) maximum 150 g de struguri pe zi, o zi pe săptămână", explică nutriţionistul Livia Nena.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite