Cum trataţi eficient alergia la polen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polenul inflamează căile respiratorii, cauzând strănuturi repetate
Polenul inflamează căile respiratorii, cauzând strănuturi repetate

Lăcrimarea, mâncărimea nasului şi strănuturile frecvente sunt semnele clasice ale febrei fânului. Pentru tratarea acestui tip de alergie, medicii pot indica tratamente medicamentoase sau desensibilizare, imunoterapie cu vaccinuri ce conţin extracte de polen.

Alergia la polen, cunoscută şi ca febra fânului, este frecventă mai ales la începutul primăverii, ea putându-se manifesta în unele cazuri până în luna septembrie.

Polenul implicat în producerea alergiilor este cel al arborilor şi al arbuştilor timpurii, cel produs în timpul înfloririi gramineelor, precum secară, grâu şi ovăz (din luna mai până în iulie) şi cel al buruienilor (din vară până în toamnă). De obicei, particulele de polen rămân la nivelul conjunctivei şi căilor aeriene superioare, cauzând simptomele specifice rinitei şi conjunctivitei alergice. Acestea sunt strănuturi, nas înfundat, ochi roşii şi înlăcrimaţi.

Nu vă plimbaţi în zilele cu vânt

În tratarea alergiei la polen, medicii recomandă în primul rând, pe cât posibil, evitarea contactului cu polenul. În acest sens, nu sunt indicate plimbările lungi în zilele cu vânt, deoarece acesta favorizează dispersia polenului. Dimpotrivă, ploaia reţine particulele de polen la nivelul solului. Adesea, pentru atenuarea simptomelor date de alergia la polen, medicii prescriu antihistaminice. Sunt de preferat cele moderne, care nu au efecte sedative, ca în cazul antihistaminicelor clasice.

„În general, simptomele se tratează cu antialergice, dar acest tip de tratament nu ne ajută decât să suportăm mai uşor polenul", explică medicul Cristina Bogdan de la clinica „Naturopathya Med" din Bucureşti. Pot fi prescrise şi descongestionante nazale şi soluţii nazale pe bază de sare, acestea din urmă ajutând la eliminarea polenului de la nivelul căilor respiratorii.

Desensibilizarea, cea mai eficientă

În tratamentul alergiilor la polen, cele mai bune rezultate dau tratamentele de desensibilizare. Acestea constau în administrarea unor vaccinuri care conţin extracte de polen.

Avantajul acestui tip de terapie este că dă rezultate eficiente în tratamentul alergiei la polen, având o rată de succes de până la 80 la sută. Dezavantajul este că injectările se fac pe o perioadă de trei până la cinci ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite