Cum se tratează fibroza chistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi încă nu există un tratament curativ pentru această boală, medicamentele actuale fac posibilă prelungirea vieţii celor afectaţi. Terapiile pentru eliminarea mucusului, medicamentele care înlocuiesc enzimele lipsă şi pastilele pentru digestie sunt esenţiale pentru persoanele cu fibroză chistică. .

Fibroza chistică este una dintre cele mai frecvente afecţiuni care se transmit genetic şi apare atunci când nou-născutul moşteneşte o anumită genă de la ambii părinţi. Potrivit celor mai noi statistici, se estimează că, la nivel mondial, unu din 2.500 de copii de origine caucaziană se naşte cu această boală. În cazul lor, secreţiile mucoase au o consistenţă îngroşată, sunt uscate şi lipicioase, acest lucru afectând mai multe organe, dar, în special, plămânii şi pancreasul. De asemenea, persoanele afectate pot avea probleme digestive şi tulburări de creştere.

„În cele mai multe cazuri, fibroza chistică se diagnostichează înainte de împlinirea vârstei de un an. Persoanele cu această boală pot avea probleme respiratorii (infecţii respiratorii, uneori cu germeni rezistenţi) şi pot prezenta afectarea progresivă a funcţiei pulmonare. Ei mai pot avea şi probleme nutriţionale sau digestive şi tulburări de dezvoltare", explică prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Fibroza chistică evoluează rapid, iar specialiştii spun că tratamentele actuale fac posibilă o durată de viaţă de circa 30-40 de ani.

Medicamentele trebuie luate toată viaţa

Cel puţin momentan, nu există un tratament care să scoată boala din ecuaţie. Totuşi, noile medicamente cresc speranţa de viaţă a bolnavilor, atenuează simptomele, reduc riscul de complicaţii şi îmbunătăţesc calitatea vieţii. Prof. dr Florin Mihălţan spune că foarte importantă este imunizarea copilului, trebuind să i se facă toate vaccinurile recomandate, inclusiv cele gripale şi pneumococice. În plus, este necesar un drenaj postural (o tehnică de kineziterapie care utilizează poziţia corpului) pentru a facilita eliminarea secreţiilor.

„Majoritatea medicamentelor indicate în fibroza chistică se adresează simptomelor. Astfel, se recomandă spray‑uri pentru dilatarea bronhiilor, precum şi unii agenţi medicamentoşi care uşurează secreţiile bronşice sau ale tubului digestiv, medicamente pentru a preveni constipaţia şi pentru a înlocui enzimele lipsă. Acest tratament este permanent şi, în faza severă a bolii, se poate lua în considerare şi transplantul pulmonar", precizează prof. dr Florin Mihălţan.

Se impun măsuri speciale

În momentul în care un copil este diagnosticat cu fribroză chistică, trebuie consultată o echipă de medici multidisciplinară, care va recomanda un plan de tratament în funcţie de nevoile specifice ale copilului. În general, tratamentul include o anumită asociere de medicamente şi unele recomandări terapeutice care trebuie făcute la domiciliu. Acestea se axează pe eliminarea mucusului şi pe măsuri ce ţin de stilul de alimentaţie şi de activitate fizică, astfel încât să se prevină infecţiile şi alte complicaţii. „Copilul cu fibroză chistică nu trebuie să fie expus fumului de ţigară, trebuie să aibă o alimentaţie hrănitoare, bogată în calorii şi să facă periodic controale medicale", mai spune prof. dr Florin Mihălţan.

Sprijin emoţional

Specialiştii spun că cel mai bun tratament al fibrozei chistice se face în centrele specializate. Aceste centre se adresează nevoilor medicale, nutriţionale şi emoţionale ale persoanelor cu fibroză chistică. Atât bolnavii, cât şi familiile lor au nevoie de sprijin emoţional pentru a trăi cu această boală incurabilă ce scurtează viaţa celor afectaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite