Cum se tratează alergia la frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu alergie la frig trebuie să-şi  acopere faţa şi mâinile când ies afară iarna
Persoanele cu alergie la frig trebuie să-şi acopere faţa şi mâinile când ies afară iarna

Între 5 şi 33 la sută din cazurile de urticarie apar în zilele reci de iarnă. Cauzele apariţiei alergiei la frig nu sunt foarte clare. Evitarea temperaturilor scăzute şi antihistaminicele sunt singurele măsuri de a o ţine sub control, spun specialiştii.

Erupţiile cutanate şi mâncărimile sunt principalele simptome ale alergiei la frig. De obicei, persoanele predispuse se confruntă cu astfel de neplăceri în zilele geroase de iarnă, însă urticaria poate apărea şi după contactul cu obiecte reci sau după consumul unor alimente şi lichide reci.

„Alergia la frig poate apărea la orice vârstă, afectând mai frecvent femeile. Un factor de risc în evoluţia acestui tip de boală îl reprezintă şi prezenţa anumitor afecţiuni asociate", spune medicul primar alergolog Camelia Berghea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Cauzele nu sunt elucidate

Specialiştii spun că factorii ce declanşează urticaria la frig nu sunt foarte clari. Astfel, afecţiunea poate apărea fără o cauză evidentă şi poate avea o evoluţie similară celorlalte tipuri de urticarie.

Pe de altă parte însă, alergia la frig poate fi asociată cu unele boli precum infecţiile cu mycoplasme sau cu bacteria Borrelia, mononucleoza infecţioasă, infecţiile HIV, sifilisul, hepatitele virale cronice, afecţiunile autoimune sau chiar cu tumorile maligne.

„Toate aceste posibile boli asociate trebuie evaluate de medicul alergolog şi constituie substratul şi explicaţia pentru lista extinsă de investigaţii la care un pacient cu o aparent banală urticarie la frig poate să fie supus", mai spune medicul alergolog.

Antihistaminicele, singurul antidot

Pentru a trata alergia la frig, medicii recomandă în general terapia cu antihistaminice. Sunt de preferat antihistaminicele de generaţie nouă, lipsite de efecte adverse  notabile.  „Uneori, în cazuri cu evoluţie mai severă, schemele de tratament pot fi mai complexe. Astfel, în cazul asocierii cu alte boli, acestea trebuie tratate în primul rând, ceea ce poate duce şi la atenuarea simptomelor de urticarie", menţionează Camelia Berghea.

Temperaturile scăzute trebuie evitate

Pentru a preîntâmpina apariţia alergiei, persoanele afectate trebuie să aleagă o îmbrăcăminte suficient de groasă şi de comodă pe toată perioada iernii. De asemenea, acestea trebuie să evite consumul de alimente şi de lichide reci.

„Nu se recomandă ca persoanele cu predispoziţie către urticaria la frig să facă sporturi de iarnă sau acvatice. De altfel, aceştia trebuie să evite să se scufunde complet în apă la bazin sau la piscină, deoarece  poate apărea o  reacţie cutanată sau chiar de şoc", avertizează Camelia Berghea.

Testul cu gheaţă le poate depista

O metodă de a depista dacă este vorba despre o alergie la frig sau de o altă afecţiune este testul cu gheaţă. Acesta constă în aplicarea unui cub de gheaţă pe antebraţul persoanei bolnave şi observarea reacţiei după o anumită perioadă de timp.

Astfel, dacă pielea se înroşeşte imediat, nu este vorba de alergie. Dacă în schimb apare o umflătură sau mâncărime, medicul va recomanda şi o serie de analize ale sângelui, pentru a testa dacă alergia este asociată cu o altă afecţiune.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite