Cum se tratează afecţiunile coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul variază în funcţie de stadiul de evoluţie a bolii, de simptome şi de rezultatele investigaţiilor. Datele statistice arată că 42% din angajaţii români acuză, anual, dureri de spate, acest lucru ducând la absenteism în muncă.

Durerea de spate reprezintă o problemă cu care ne confruntăm toţi cel puţin o dată. Dintre toate cauzele posibile care stau la originea acestei manifestări, afecţiunile coloanei vertebrale sunt cele mai insidioase. Nedepistate şi netratate la timp, ele duc la absenteism în muncă şi la pensionare înainte de termen, generând astfel costuri importante, ce ţin nu doar de tratament.

Kinetoterapia, din stadii timpurii

Majoritatea simptomelor afecţiunilor coloanei vertebrale se atenuează cu ajutorul kinetoterapiei, mai ales dacă se acţionează precoce. Exerciţiile fizice corectează postura, menţin coloana mobilă şi tonifică musculatura spatelui. Ele sunt esenţiale în caz de spondilită anchilopoietică, un tip de reumatism care nu beneficiază de tratament curativ şi în care procesul inflamator „urcă" pe coloană, ajungând să o anchilozeze.

Citiţi şi:

Vârstele coloanei şi afecţiunile specifice

De asemenea, sub supravegherea specialistului kinetoterapeut, persoana afectată de discopatie învaţă să se mişte astfel încât să prevină agravarea bolii. Exerciţiile ghidate pot fi suficiente în cazul herniilor de disc de mici dimensiuni, dar sunt contraindicate în faza de compresie a nervului, când durerea „pleacă" pe picior, de exemplu. „Kinetoterapia este eficientă şi în sindromul vertebro-bazilar din spondiloza cervicală, în cazul căruia arterele vertebrale care duc sânge cu oxigen către creier sunt comprimate şi care se însoţeşte de vertij şi de cefalee", explică medicul de familie Radu Leon George, cu competenţe în fiziokinetoterapie de la Clinica Leomedica. De asemenea, metoda este indicată în caz de osteoporoză, care afectează corpii vertebrali prin microtasări, dar şi în caz de scolioze şi de cifoze.

Exerciţiile se fac sub supravegherea kinetoterapeutului, cel puţin la începutul programului de recuperare. „Chiar şi aşa, bolnavii trebuie să revină periodic la control, pentru reevaluare şi pentru schimbarea tipului de exerciţii de recuperare. Însă cei cu probleme grave nu au voie să execute singuri exerciţiile, pentru că, în acest caz, o greşeală poate face foarte mult rău", completează medicul fiziokinetoterapeut.

Antiinflamatoarele atenuează simptomele

Uneori, folosirea de medicamente se impune pentru a ţine sub control procesul inflamator sau degenerativ de la nivelul coloanei. Astfel, în caz de spondilită se recomandă administrarea pentru toată viaţa de antiinflamatoare nesteroidiene şi de substanţe biologice care previn degradarea articulaţiilor.

În caz de hernie de disc, antiinflamatoarele calmează durerea provocată de compresia la care este supus nervul de către fragmentul de disc herniat. De exemplu, în caz de hernie lombară, în care durerea „coboară" pe fesă, apoi pe coapsă şi pe gambă, medicii recomandă repausul la pat timp de 14-21 de zile şi administrarea de antiinflamatoare şi de analgezice.

„Dacă după ce am aplicat aceste măsuri durerea nu cedează semnificativ, precum şi dacă apar dificultăţi de mobilizare a piciorului sau dacă pacientul resimte parestezii, adică furnicături şi amorţeli pe picior, se poate impune intervenţia chirurgicală", explică medicul primar neurochirurg Marius Catană, cu supraspecializare în chirurgia spinală, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni" din Bucureşti.

Intervenţia poartă numele de discectomie. Necesită incizii mici, de circa 3 cm, se realizează sub microscop şi constă în excizia fragmentului de disc care a herniat în canalul medular. „Pacientul se externează la două-trei zile după operaţie şi se întoarce la muncă după şase-opt săptămâni", explică medicul chirurg. În cazul deformărilor severe de coloană, precum scoliozele accentuate, se poate recurge la operaţie, la tije şi la şuruburi. 

Realiniază vertebrele

Deplasările discurilor intervertebrale sau ale vertebrelor sunt tratate de chiropracticieni prin aplicarea de presiune la aceste niveluri, cu ajutorul forţei mâinilor. Metoda are indicaţii specifice şi realiniază coloana.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite