Cum se păstrează corect cosmeticele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul de valabilitate al produselor de îngrijire este mai scurt dacă le expunem la soare. Cremele, dar şi produsele de machiaj care şi-au schimbat textura, culoarea sau mirosul după ce au stat în căldură trebuie aruncate. În caz contrar, ele pot afecta sănătatea.

Asemenea alimentelor, şi produsele cosmetice au termen de garanţie şi „se strică" atunci când îl depăşesc. Mai mult, păstrarea în condiţii improprii poate deteriora cosmeticele înainte de a-şi epuiza termenul de valabilitate. Urmările folosirii unor produse expirate pot fi destul de grave: dermatite de contact şi arsuri solare, dacă este vorba despre creme sau rujuri, şi iritaţii sau conjunctivite, dacă este vorba despre farduri şi despre mascara.

Lumina le deteriorează

Majoritatea produselor cosmetice sunt fotosensibile, adică pot fi deteriorate de expunerea la lumină. Şi umiditatea are acelaşi efect. Prin urmare, ideal este ca toate produsele cosmetice şi de machiaj să fie depozitate într-un dulap special pentru a fi ferite de lumină şi de umiditate.

În cazul în care pe ambalajul produsului nu sunt specificate alte informaţii privind păstrarea, acesta poate fi ţinut la temperatura camerei. În plus, este obligatoriu să folosiţi cosmeticele direct din ambalajul original şi, după fiecare utilizare, să închideţi perfect recipientul pentru a nu permite oxidarea şi evaporarea apei prin expunerea îndelungată la aerul din încăpere.

La plajă, doar cremele cu FPS

Expunerea la soare şi la căldură deteriorează orice tip de produs cosmetic şi de make-up. „Se modifică formula chimică, se poate evapora apa din compoziţie şi se pot separa uleiurile conţinute de restul ingredientelor", explică profesorul doctor Anca Zbranca, dermatolog la clinica Roderma din Iaşi. Potrivit specialistului, efectul acestor modificări este nociv asupra pielii, fiindcă produsul nu-şi mai îndeplineşte în mod optim rolul şi, mai mult decât atât, căldura favorizează apariţia unui mediu de cultură pentru bacterii.

„Infecţiile pielii, date de contaminarea cu bacterii, şi arsurile solare sunt printre riscurile folosirii unor produse expuse la soare, deoarece acestea nu mai oferă protecţie UV", explică prof. dr. Anca Zbranca. De aceea, este indicat să nu lăsaţi trusa de cosmetice şi make-up în maşină pe timpul verii şi nici să purtaţi astfel de produse în geantă, în permanenţă. Mai mult decât atât, la plajă trebuie să luaţi doar loţiunile şi spray-urile de protecţie solară peste care trebuie să aşezaţi un prosop, fiindcă orice alt produs riscă degradarea. Mai mult, chiar şi dacă folosiţi un produs în perfectă stare, sub acţiunea expunerii directe a pielii la soare, el poate crea alergii şi iritaţii, de aceea fiind indicat să vă demachiaţi atunci când staţi la plajă.

Unele dintre ele se ţin la frigider

Producătorii de cosmetice spun că, în perioadele cu temperaturi caniculare, unele cosmetice pot fi păstrate în frigider. Este vorba, în general, despre creme şi loţiuni, dar şi despre unele produse de make-up.

Altele însă au de suferit dacă sunt păstrate la temperaturi prea scăzute şi într-un mediu care poate fi umed, precum cel din frigider. De exemplu, fardurile şi pudra se păstrează întotdeauna ferite de lumină şi de umezeală, niciodată în frigider, fiindcă se pot deteriora uşor din cauza umidităţii. În schimb, cremele organice, mai sensibile la temperaturi ridicate şi cu termen de valabilitate mai redus, sunt în siguranţă, la rece, în frigider.

După desigilare, termenul variază

Multe studii internaţionale confirmă faptul că femeile uită când şi-au achiziţionat cosmeticele şi ajung să le folosească frecvent după ce acestea au depăşit termenul de garanţie. Mai mult, la acest lucru contribuie şi faptul că, în timp, data expirării se şterge de pe ambalaj. În aceste cazuri, este util ghidajul în funcţie de viaţa estimată a fiecărui produs cosmetic.

Specialiştii spun că rimelurile trebuie utilizate în decurs de şase luni de la deschidere, cremele de faţă şi dermatografele, până la opt luni, fondurile de ten şi rujurile sunt valabile un an de la prima folosire, în timp ce pudrele, fardurile de pleoape şi de obraz sunt valabile până la doi ani de la desigilare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite